Annons

Upptäckaren höll tyst – ville ha platsen själv

Frederick Jackson och medlemmar i hans polarexpedition på Frans Josefs land, 1894-7.
Frederick Jackson och medlemmar i hans polarexpedition på Frans Josefs land, 1894-7. Foto: TT

Som uppföljning till gårdagens blogg besvarar jag idag en annan fråga med österrikiskt tema. Norr om Ryssland finns det en ögrupp som heter Frans Josefs land, vilket rimligen inte kan minna om någon annan än kejsar Frans Josef av Österrike-Ungern. Men varför? Österrike och Ungern har väl aldrig varit kolonialmakter? Hur kommer det sig att öarna bär det märkliga namnet?

Under strecket
Publicerad

Rysk expedition på Frans Josefs land, augusti 2019.

Foto: TASS/TT Bild 1 av 1

Det handlar om upptäckarhistoria. Under andra hälften av 1800-talet försökte många djärva sjöfarare upptäcka Nordostpassagen och utforska Rysslands nordkust. En av dem, den svensk-norske kaptenen Nils-Fredrik Rönnbäck på fartyget Spidsbergen, som sökte efter nya säljaktmarker, siktade en dittills okänd ögrupp år 1865. Det råder viss oklarhet om exakt vad Rönnbäck fick syn på, men med största sannolikhet var det Frans Josefs land. Varken Rönnbäck eller någon annan i expeditionen slog mynt av upptäckten, antagligen eftersom de ville vara ensamma om att känna till öarna och kunna jaga där, med följd att de namn som säljägarna använde – Nord-Øst Spidsbergen och Rønnebeck Land – inte blev allmänt kända.

Äran av att ha upptäckt det nya landet tillföll istället nästa expedition i trakterna, och den var utsänd från Österrike-Ungern. Julius von Payer och Karl Weyprecht, som fick syn på öarna 1873, döpte dem efter imperiets statsöverhuvud, kejsar Frans Josef. Under de decennier som följde utforskades öarna av norrmän, engelsmän, amerikaner och andra, men det österrikiska namnet rubbades inte.

Annons
Annons
Annons