Upptäck ditt omedvetna jag i test på nätet

Fördomstest. I ett nättest får du svar på vad som bubblar under dina välövervägda uttalade åsikter. Psykologiforskare i Uppsala har översatt amerikanska IAT-tester till svenska. Nu väntar de med spänning på att du ska testa din omedvetna attityd till ålder, hudfärg, vikt, kön och sexuell läggning.

Under strecket
Publicerad
Cherno Jallow, Veronica Hegestad och Rickard Wittberg testade sina fördomar.

Cherno Jallow, Veronica Hegestad och Rickard Wittberg testade sina fördomar.

Foto: TOMAS ONEBORG
Annons

Rasist – jag? Aldrig! Negativ till överviktiga? Knappast! Nej, ett tio minuter långt test på nätet kan inte stämpla dig som rasist. Men när du har provat att associera positiva eller negativa ord med till exempel övervikt har ­datorn räknat ut hur snabbt du kopplar ihop det ena eller det andra. Är du snabbare på att para ihop negativa ord med tjocka personer antyder det att du medvetet har en mer negativ attityd till överviktiga.

Även den mest fördomsfria, gayvänliga invandrarkramaren som säger sig älska gamla människor visar ofta en preferens för unga, vita, heterosexuella i så kallade IAT-tester (Implicit Association Tests). Ungefär hälften av svarta amerikaner har en tendens att uttrycka åtminstone en svag preferens för vita.

Annons
Annons
Annons