Upptäck depressionen i tid

Antalet självmord bland vuxna har sjunkit det senaste decenniet, men inte bland tonåringar. Varje år tar 30–50 unga människor sitt liv. En anledning till detta är att vi vuxna inte ser att många trötta och lättirriterade ungdomar faktiskt lider av en depression. Det säger psykiatern Gunilla Olsson, som nyligen kom ut med en bok om depressioner i tonåren.

Publicerad
Annons

Pia hade nyligen börjat gymnasiet. Allt verkade bra. Hon trivdes, fick nya vänner – och en pojkvän.
Kanske det var när hon började sova över allt oftare hos honom som det hela startade. I alla fall var det så ur föräldrarnas perspektiv. För dem kändes det som deras goa, söta och glada dotter gled dem ur händerna.
När de försökte få henne att stanna hemma lite oftare fräste hon ifrån och sade att pojkvännen var den enda hon ville vara med. Ingen annan brydde sig ju om henne. Och när de fick en rapport från skolan att Pia hade börjat skolka vägrade hon diskutera saken med sina föräldrar. Smällde bara igen dörren till sitt rum, låste och satte på stereon på hög volym.
Efter månader av bråk kunde föräldrarna inte längre rycka på axlarna, tänka ”ja, sådana är ju tonåringar”. De fick en tid på barn- och ungdomspsykiatrin, BUP. Och väl där kunde psykoterapeuten snabbt konstatera att Pia var djupt deprimerad, att hon flera gånger tänkt på att ta sitt liv, och att hon egentligen inte mått bra sedan hon började sjuan ...

Historien om Pia är påhittad , men har drag från många av de ungdomar som barn- och ungdomspsykiatern Gunilla Olsson träffat. De senaste 20 åren av sin yrkesverksamhet har hon specialiserat sig på depressioner hos tonåringar, och nu har hon kommit ut med en bok i ämnet: Depressioner i tonåren (Gothia).
Man räknar med att var tjugonde tonåring har en (just nu) pågående egentlig depression, alltså minst en elev i varje högstadie- och gymnasieklass. Det är dubbelt så vanligt hos flickor som hos pojkar. Fler flickor försöker begå självmord jämfört med pojkar. Men det är fler pojkar som faktiskt dör.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons