Annons
Aktieanalys

Daniel Svensson:Uppsvinget dröjer för Concentric

Pumptillverkaren Concentric har länge kämpat med svag efterfrågan från kunder som Volvo, Caterpillar och John Deere. Den dag den trenden vänder finns stor potential i verksamheten med tanke på de höga marginaler företaget klarar idag. Det ser dock ut att dröja.

Under strecket
Publicerad

Concentric är ett specialistföretag inom pumpar för dieselmotorer och nischprodukter inom hydraulikområdet. Intäkterna ligger på drygt 2 miljarder kronor. Bolagets produkter sparar bränsle, minskar utsläpp och reducerar buller eller har andra egenskaper som tilltalar kunderna – främst tillverkare av dieselmotorer och hydraulik för lastbilar, entreprenad- och jordbruksmaskiner. Kundlistan imponerar med namn som Caterpillar, Toyota, John Deere, Daimler, Doosan och Volvo.

Men en underleverantör går sällan mycket bättre än sina kunder, och det gäller även Concentric. Typiskt sett hittar man bolagets produkter i tunga lastbilar, grävmaskiner, lagertruckar och jordbruksmaskiner. Bolagets intäkter är intimt kopplade till produktionsnivåerna av sådana fordon – särskilt som Concentric saknar eftermarknadsförsäljning att tala om.

Annons
Annons
Annons