Annons
X
Annons
X

Uppstickaren tar upp kampen mot Google

En ryskfinansierad sökmotor utmanar Google i Vietnam – med hjälp av Google. Nystartade Coc Coc dirigerar regeringskritisk trafik till konkurrenten.

[object Object]
Den ryskfinasierade sökmotorn Coc Coc ska utmana Google på den snabbväxande marknaden i Vietnam. Foto: NA SON NGUYEN/AP

Sökmotorn Coc Coc tar upp kampen med Google i Vietnam – en av världens snabbast växande internetmarknader med 90 miljoner invånare.

Den välfinansierade nykomlingen använder sig av udda metoder. Sökningar på material som anses kritiskt till landets kommunistiska ledning dirigeras vidare till den amerikanska huvudkonkurrenten, skriver nyhetsbyrån AP.

Till skillnad från Google har Coc Coc upprättat kontor i Hanoi och riskerar därmed repressalier om bolaget inte censurerar regeringskritiskt material.

Annons
X

”Vi är datornördar som helt och hållet håller oss från politik. Det är inte vårt fokus över huvud taget så om man vill läsa något om … politik – var så god och använd Google”, skriver en representant för Coc Coc i en chat-intervju.

Sökningar på ”Viet Tan”, en förbjuden exilvietnamesisk organisation, och ”Le Quoc Quan”, en fängslad regeringskritiker, resulterar först i felmeddelanden för att direkt därpå dirigeras till Google.

Testa dig själv! Vad kan du om företagen?

QUIZ: Vilka tog över när Swissair konkade? quiz.svd.se QUIZ: ”Riktigt skägg, riktig öl.” Vilken öl? quiz.svd.se QUIZ: Vilket bolag tillhör den här loggan? quiz.svd.se
Annons
Annons
X

Den ryskfinasierade sökmotorn Coc Coc ska utmana Google på den snabbväxande marknaden i Vietnam.

Foto: NA SON NGUYEN/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X