Annons
X
Annons
X

Uppstickare: Många vill dumpa Arla

När allt fler småmejerier tar upp kampen mot mjölkjätten Arla ser pressade mjölkbönder en chans att öka inkomsterna. Många vill dumpa Arla, hävdar Lennart Svenäng, delägare i Källsjö mejeri i Halland som startade 2006. – Flera har frågat om vi inte kan ta deras mjölk också.

Av TT
Mjölkkrisen
Foto: Lars Pehrson

Även Yngve Gustafsson, vd för nystartade Wermlands mejerier, får ta emot många samtal och förfrågningar från Arlabönder.

– Vi har åtta leverantörer nu, och nästan varje vecka ringer någon och frågar om de kan få leverera. Men vi kan inte ta in så många fler nu, säger han till TT.

Bondeägda Arla hamnade i blåsvädret efter att SVT:s Uppdrag granskning visat hur bolaget lagt stora pengar på bland annat representation. Många upprörs över skandalerna. Men om nu bönder försöker lämna mejerijätten handlar det snarare om mjölkpris, menar Lennart Holmström, marknadsanalytiker på LRF Mjölk, som tror att den senaste tidens skriverier knappast orsakar några större avhopp.

Annons
X

– På marginalen kanske, säger han och påpekar:

– Handlar det om att man vill byta mejeriföretag så är det ju också så att det inte finns hur mycket plats som helst i andra företag. De tar inte emot fler mjölkbönder än att det finns en marknad för produkterna som produceras.

Det är inte heller Arla som är problemet – utan en svag världsmarknad som leder till allt mer pressade priser, säger Holmström.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – När man talar med mjölkbönder från andra mejerier så har de det tufft med.

  Cirka fem procent lämnar årligen Arla av olika skäl – som ålder eller ekonomi. Arlas styrelseordförande Åke Hantoft ser inte någon risk för att tappa allt för många på grund av nya uppstickare.

  – Nej det tror jag inte, inte till de små mejerierna. Det gäller att ha kapacitet och marknad, säger han till TT.

  – Som mjölkbonde är det naturligt att man gör vad man kan för att utveckla sitt företag och sälja mjölken till bästa pris.

  Peter Ling i Ullared har drygt 40 kor och producerar ungefär 2 600 liter varannan dag. Än så länge levereras bara hälften till Källsjö mejeri. Men så snart han får klartecken om hundra procent så tar han adjö av Arla.

  – Om jag skulle leverera allt till Källsjö skulle jag tjäna 15 000 mer i månaden.

  Stig Göransson, en av initiativtagarna till Gotlands Gårdsmejeri som just nu ligger i startgroparna kommer fortsätta leverera mjölk till Arla – tills vidare. Mejeriets ambition är att stå på helt egna ben.

  – Vi hoppas att det här ska bli lyckosamt. Först då kan man säga upp avtalet med Arla – men det vet vi inte än hur det kommer att gå.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X