Harrison: Då återstår bara alternativ 5 – Jesus uppstod

Maria från Magdala och de andra kvinnorna kommer till Jesu grav och finner den öppen och tom.
Maria från Magdala och de andra kvinnorna kommer till Jesu grav och finner den öppen och tom. Foto: Svenska kyrkan

Helgen till ära tar jag idag återigen upp en av den händelser som alltid kommer på tal vid den här tiden på året: Jesu uppståndelse. Hur ställer sig historievetenskapen till miraklet?

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Dick Harrison.

Dick Harrison.

Foto: Claudio Bresciani / TT
Annons

Den äldsta berättelsen om upp­ståndelsen är den som avslutar Markus­evangeliet. Detta avbryts märkligt abrupt – förmodligen har det ursprungliga slutet gått förlorat – och fick senare ett tillägg, vilket ligger i linje med övriga evangeliers skildringar av hur Jesus visade sig efter upp­ståndelsen, och som vi här kan bortse från. Så här lyder det bevarade original­slutet i kapitel 16:

När sabbaten var över köpte Maria från Magdala och Maria, Jakobs mor, och Salome välluktande kryddor för att gå och smörja honom. Tidigt på morgonen efter sabbaten kom de till graven när solen gick upp. Och de sade till varandra: ”Vem skall rulla undan stenen från graven åt oss?” Men så fick de se att stenen var bortrullad, den var mycket stor. De gick in i graven och såg en ung man i lång vit dräkt sitta där till höger, och de blev förskräckta. Men han sade till dem: ”Var inte förskräckta. Ni söker efter Jesus från Nasaret, han som blev korsfäst. Han har uppstått, han är inte här. Se, här är platsen där han blev lagd. Men gå och säg till Petrus och de andra lärjungarna: ’Han går före er till Galileen. Där skall ni få se honom, som han har sagt er.’” Då lämnade de graven och sprang därifrån, darrande och utom sig. Och de sade ingenting till någon, för de var rädda.

Annons
Annons
Annons