Annons
X
Annons
X
Scen
Recension

Radiojazzgruppen med Lennart Åberg Uppsluppet firande av Radiojazzgruppen

Radiojazzgruppen fyller 50 år och firar med en konsert som är en nedstigning i gruppens rika historia.

[object Object]
Radiojazzgruppen har funnits sedan 1960-talet. Foto: Fasching
Musikveckan med SvD

Radiojazzgruppen med Lennart Åberg

Genre
Konsert
Var
Fasching

Det börjar med Jan Johanssons ”Fanfar” från 1967, kort och koncis. Gästmusikern Rita Marcotulli från Italien tar vid med lyriska toner på flygeln. Ett litet stycke med tvärt slut.

Konserten är en nedstigning i Radiojazzgruppens historia. RJG bildades av Arne Domnérus, kapellmästare 1967–78, och manteln axlades av blåsaren Lennart Åberg på tidiga 80-talet. Jan Johansson, Georg Riedel, Bengt Hallberg, Rolf Ericsson, Bosse Boberg med flera ingick i originaluppsättningen, liksom trumpetaren Jan Allan som medverkar den här kvällen.

Jan Johansson figurerar nu med ”Måndag kväll” och ”Lång, het sommar”. Liksom ”Vals från Delsbo” från skivan ”Jan Johansson in Hamburg with Georg Riedel”. Här fångar Rita Marcotulli den svenska folkmusikens idiom; hon mejslar ut den sirliga melodin, tätt och sammanhållet.

Annons
X

Lennart Åberg minns den uppsluppna stämningen i RJG. Groucho Marx var på tapeten med vägledande ord: ”Detta är mina principer, och tycker ni inte om dem så har jag andra”.

Georg Riedel är på plats och dirigerar ur livscykeln ”Årstiderna”, ”Mozart on my mind” och ”Johan Petter. Den senare med hårdkokt brutala dissonanser, omhuldade på 60-talet och ännu idag, men också med klangrik impressionism. Riedels närvaro väcker en alldeles särskild entusiasm hos musikerna.

Ett minnesvärt musikermöte, besjälat och mästerligt, sker mellan Rita Marcotulli och vibrafonisten Mattias Ståhl. Vibrafonen, ett ovanligt instrument, sticker ut i sättningen och går suveränt hand i hand med piano. Vibrafonen drar igång Christian Sperings kontrabas, sedan sker lyhörda övergångar mellan musikerna i ett sublimt stafettlopp.

Efter paus är vi inne på 80-talet och trumpetaren Kenny Wheelers ”Foxy trot”. Ett uttryck för britttisk humor. Vidare pianisten Carla Bley, här glänser Karin Hammar på trombon. Och ”Anything at all”, ett kraftfull stycke av pianisten Maggi Ohlin som i dagarna fått Guldnålen. RJG spelade den i Uppsala häromdagen, då ett uruppförande.

Konserten får en hisnande fartfylld avslutning, och kapellmästaren Lennart Åberg sätter punkt.

Annons
Annons
X

Radiojazzgruppen har funnits sedan 1960-talet.

Foto: Fasching Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X