Annons
X
Annons
X

Uppsala universitet fick in 3700 klagomål förra året

Uppsala universitet fick förra året in 3700 klagomål i ärenden som gäller upphovsrätt. Dessa påstötningar med misstankar om illegal fildelning kommer bland annat från amerikanska bolag. Omkring hundra studenter har delvis och tillfälligt stängts av på Uppsala universitet.

Enligt en rapport i veckan från den amerikanska antipiratorganisationen BayTSP ligger Uppsala universitet på andra plats i världen när det gäller lärosäten där flest upphovsrättsliga intrång sker.
Enligt en rapport i veckan från den amerikanska antipiratorganisationen BayTSP ligger Uppsala universitet på andra plats i världen när det gäller lärosäten där flest upphovsrättsliga intrång sker. Foto: SCANPIX MONTAGE: SVD

Enligt en rapport i veckan från den amerikanska antipiratorganisationen BayTSP ligger Uppsala universitet på andra plats i världen när det gäller lärosäten där flest upphovsrättsliga intrång sker. Överst på listan finns University of Botswana. Hur BayTSP kommit fram till listan är dock oklart och IT-chefen Per Lindgren på Uppsala universitet tror inte att uppgifterna stämmer, även om han har mycket kontakt med studenterna angående klagomålen.

– Får vi inte svar från studenten efter upprepade påstötningar stänger vi av deras inloggning på Sunet från studentbostaden, men det är en extrem åtgärd som sällan används, säger Per Lindgren.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Antalet avstängda elever är han osäker på ”men det kan handla om upp till hundra”. Han menar att det förs en dialog med de aktuella studenterna, och de har kvar möjligheten att gå in på Sunet i skolan. Avstängningen gäller möjligheten att gå in på Sunet när de är hemma i sina bostäder.

  Annons
  X

  – Vi har uppåt 12000 studentbostäder anslutna, det är som en mindre svensk stad i volym, så visst får vi klagomål. Datorernas ip-nummer spåras till universitetet.

  Men så fort eleverna lovar att skärpa sig får de enligt Per Lindgren tillgång till Sunet igen.

  Att universitet på detta sätt gör en egen bedömning av elevernas aktivitet och eventuella upphovsrättsbrott får dock kritik från Moa Neuman, ordföranden för Sveriges förenade studentkårer:

  – Ska man stänga av någon måste man veta mer än att ha en misstanke om olaglig nedladdning. Ipredlagen säger att det ska finnas en rättslig process först. Man kan inte ha särskilda regler för studenter. Jag tycker att det här handlar om rättssäkerhet, säger Moa Neumann som också anser att universiteten får de amerikanska bolagens ärenden.

  Även Linköpings universitet har tillfälligt och delvis stängt av elever efter klagomål om illegal nedladdning. Rektor Mille Millnert säger att eleverna skriver under en ansvarsförbindelse där de lovar att följa de regler som finns. Han avvisar kritiken om att skolan skulle agera polis:

  – Vi jagar inte studenter för vad de håller på med utan avstängningarna gäller de fall när vi blir kontaktade utifrån, säger Mille Millnert.

  Fotnot: Sunet är universitetens gemensamma nätverk.

  Annons
  Annons
  X

  Enligt en rapport i veckan från den amerikanska antipiratorganisationen BayTSP ligger Uppsala universitet på andra plats i världen när det gäller lärosäten där flest upphovsrättsliga intrång sker.

  Foto: SCANPIX MONTAGE: SVD Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X