Annons

Jonas Gummesson:Upprustningen kan äventyras

Försvarsövningen Aurora 17 genomfördes på Gotland i september 2017 med militär från Sverige, USA, Frankrike, Finland och Estland.
Försvarsövningen Aurora 17 genomfördes på Gotland i september 2017 med militär från Sverige, USA, Frankrike, Finland och Estland. Foto: Tomas Oneborg

Försvarsbeslutet nästa höst blir av allt att döma en strid på kniven mellan olika intressen som drar åt olika håll. Risken är nya svarta hål i ekonomin – och att den planerade militära upprustningen äventyras.

Under strecket
Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist på Musköbasens nyinvigning i september 2019.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

Minnet kan som bekant vara kort i politiken. När det förra försvarsbeslutet gick i mål 2015 beskrev försvarsminister Peter Hultqvist (S) tillskottet på tio miljarder som ”en oerhörd summa”.

I praktiken var den en kraftig underfinansiering jämfört med den verkliga kostnadsnivån under kommande femårsperiod – och hälften av vad ÖB hade begärt för att uppfylla politikernas önskemål. För att fylla igen luckorna blev det nya uppgörelser om ökade anslag, totalt ett belopp på 36 miljarder under den förra mandatperioden.

Annons
Annons
Annons