Upprustning pågår i Detroit

Under strecket
Publicerad
Annons

DETROIT Mer än ett halvår återstår men man skryter redan om att Detroit ska stå värd för fotbollsfinalen Super Bowl i januari 2006.
För många år sedan undrade undertecknad i en rapport i SvD om en modern stad kan försvinna, som Ur eller Babylon. Men påtagliga återupplivningsförsök pågår i Detroit och ett besök i stadskärnan är inte fullt lika chockerande som det varit.
GM har flyttat in i skyskrapekomplexet Renaissance Center vid floden och det har byggts kulturinstitutioner, kasinon och till och med bostäder i ett downtown som var mer känt för urblåsta fönsterrutor och träd som växte genom trasiga tak.
Men det är inte säkert att staden kan resa sig ur askan. Utflyttningen fortsätter med i runda tal 10 000 människor och år. Skattebasen krymper och underskottet växer, medan arbetslösheten på 14 procent är dubbelt så hög som i delstaten Michigan och nästan tre gånger så hög som i USA som helhet.
Till de nyare turistattraktionerna hör en tur på en av Fords fabriker, fast annars väckte det munterhet på
lokaltidningarna när en New York-tabloid rekommenderade Detroit som ett weekendmål för dem som saknar det som kallas ””urban blight”” i uppstädade stadsdelar som Bronx eller Brooklyn.

KARIN HENRIKSSON

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons