Analys

Bertil Lintner:Upprustning och nya allianser i Sydostasien

Bertil Lintner

En majoritet av kineserna tror att landet kommer att gå i krig mot Japan – och Kinas växande styrka och nationalism skrämmer grannländerna. Resultatet har blivit kapprustning och nya allianser i Sydostasien.

Under strecket
Publicerad
Japaner och vietnameser i en antikinesisk demonstration i Tokyo tidigare i år.

Japaner och vietnameser i en antikinesisk demonstration i Tokyo tidigare i år.

Foto: JUNJI KUROKAWA
Annons

I Europa högtidlig­håller man i år hundraårsminnet av första världskrigets utbrott. Det kriget drabbade visserligen också Stillahavsasien eftersom Tyskland då hade besittningar i regionen – men i Kina är det ett helt annat jubileum som kommer att firas och då först nästa år: den 15 augusti 2015.

Då är det 70 år sedan Japan kapitulerade och andra världskriget tog slut i den här delen av världen. Och det var ett krig som utbröt tidigare än i Europa. ­Redan i juli 1937 vällde japanska trupper in över norra och östra Kina. Det blev ett krig som i dag får stor uppmärksamhet i Kina. Att det är Japan som fortfarande är fienden ser man i allt från officiella uttalanden till såpor på ­kinesisk tv, där temat ofta är att grymma japanska soldater förgriper sig på den fattiga, kinesiska civilbefolkningen. Och enligt en opinionsundersökning i Kina i juli i år tror 53 procent av de tillfrågade att det kommer att bli ett nytt krig med Japan inom den närmaste framtiden.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons