Upprört när afghaner avvisas

De första avvisningarna till Afghanistan kantades av upprörda känslor. En man fördes till sjukhus efter att ha överdoserat tabletter på Migrationsverkets förvar. En annan tilläts inte kliva på planet.

Under strecket
Publicerad
Annons

Män från Afghanistan som söker asyl har inte rätt att få det med enda motivering att de kommer från just Afghanistan, enligt ett beslut från Migrationsverket. De kan avvisas till en del av landet där det inte pågår en väpnad konflikt, exempelvis till huvudstaden Kabul. Omkring 500 afghaner tvingas därför återvända till landet – vissa av dem till städer där de inte har några sociala kontakter alls.

Tre avvisningar var planerade i går förmiddag, från Kalmar, Göteborg och Stockholm. I två av fallen uppstod problem och det var endast mannen i Stockholm som lämnade landet för att påbörja utresan till Kabul i Afghanistan. Mannen som skulle avvisas från Göteborg hade fått tag i någon form av tabletter, trots att han befann sig i Migrationsverkets förvar. Igår morse fördes han därför med ambulans till sjukhus och avvisningen fick ställas in. Hans tillstånd var inte allvarligt och han skrevs ut samma dag.

Annons
Annons
Annons