Upproret sprider sig österut

”Ukrainasmittan” har också nått Centralasien. Efter att folkliga uppror fällt presidenterna i Ukraina och Georgien har nu presidenten i en tredje av de forna sovjetrepublikerna tvingats bort. Men fallet för Kirgizistans Askar Akajev kan få dramatiska konsekvenser - Centralasien är en explosiv region.

Under strecket
Publicerad
Annons

Perspektiv | Forna Sovjetrepubliker
Utvecklingen i Kirgizistan är den hittills mest överraskande. Oppositionen har varit splittrad och det har inte funnits någon ledargestalt som Ukrainas Viktor Jusjtjenko eller som Georgiens Michail Saakasjvili. Det är också första gången det har varit så våldsamma och blodiga demonstrationer.
Men missnöjet har ökat efter att landets styre under Askar Akajev under de senaste fyra, fem åren utvecklats mot en diktatur. Den från början demokratiskt lagde fysikern Akajev har fallit in i grannrepublikernas styrelseskick med grundlagsändringar som stärkt den egna makten. Oppositionsledare har fängslats och Akajev har placerat medlemmar ur sin egen klan på alla viktiga poster.

Droppen kom dock när presidenten, precis som skedde i Georgien och Ukraina, öppet manipulerade en valutgång. I parlamentsvalet den 13 mars kom såväl Akajevs son som dotter in i parlamentet efter misstänkt valfusk. Visserligen underkände i går landets högsta domstol parlamentsvalet, men skadan var
skedd. Folkliga demonstrationer ledde redan i onsdags till att Askar Akajev och hela hans familj av säkerhetsskäl flydde, enligt rykten till angränsande Kazakstan.
Under ett föredrag i Stockholm för två veckor sedan var författaren och centralasienkännaren Ashmed Rashid mycket orolig för utveckling och hävdade att ”Centralasien är en krutdurk, världens mest explosiva region”.
Rashid kan få rätt snarare än han själv tänkt sig. Kirgizistan, med sina fem miljoner invånare, är inte det största hotet. Risken för väpnad konflikt är minst lika stor i exempelvis Uzbekistan, där president Islam Karimov under många år med hårda metoder försökt trycka ned en religiös och politisk opposition. Majoriteten av landets 25 miljoner invånare lever under svåra ekonomiska förhållanden och det är en utmärkt jordmån för religiös fundamentalism att växa och frodas i.

Annons
Annons
Annons