Annons
X
Annons
X

Upprördheten gör att Björklund inte läser ordentligt

SLUTREPLIK | ETTÅRIGT GYMNASIUM

Den som läser innantill kan se att jag över huvud taget inte diskuterar någon högskolebehörighet. Björklund har läst in något som inte står i artikeln (
Brännpunkt 20/9). Det står att dagens och morgondagens industriarbete förutsätter teoretiska kunskaper på gymnasienivå.

Björklund förnekar inte att den ettåriga utbildningen inte når upp till detta. Den som likt Björklund betvivlar detta kan läsa Företagarnas inlägg på Brännpunkt (se nedan). Samma uppfattning har de företagsledare jag träffar inom industrin.

Men finns det jobb för dessa ungdomar? Kanske, kanske inte. Vissa ekonomer hävdar ju att med tillräckligt låg lön finns det jobb för alla – bara botten är gränsen. Det återstår för Jan Björklund att förklara hur människor ska kunna försörja sig på en lön i nivå med den produktivitet vi då talar om.

Annons
X

Jan Björklund hävdar även att jag inte har några alternativ. Även här har upprördheten gjort att han inte läser ordentligt. Artikeln innehåller tre mycket konkreta och relevanta insatser som handlar om yrkesintroduktion, utbildningskontrakt och Teknikcollege.

Utbildning handlar till sist även om att utvecklas som människa och ta sin plats i ett demokratiskt samhälle. När Jan Björklund reducerar ambitionen för en tiondel av varje årskull förmenar han dem också verktyg för ett fullvärdigt liv som medborgare. Man får sätta sitt hopp till den skrivning som återfinns i den i veckan lagda budgeten:

”Unga som saknar en slutförd gymnasieutbildning har en särskilt utsatt situation på arbetsmarknaden. Att slutföra grund- och gymnasieskolan är viktigt för att kunna etablera sig på arbetsmarknaden.”

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  OLA ASPLUND

  utredningschef IF Metall

  Läs också: Företagarna:
  Björklunds förslag öppnar inte dörrarna

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X