Annons
X
Annons
X

Uppror i Eritrea kan vara över

Lugn sägs råda i Eritreas huvudstad Asmara, dagen efter en grupp soldaters uppror. Men president Afewerkis makt kommer att utmanas igen, enligt bedömare.

Av AFP, TT
(uppdaterad)

De upproriska soldaterna har lämnat informationsdepartementet och allt är lugnt i området, uppger en europeisk diplomat i Asmara för AFP.

– I dag är det väldigt, väldigt tyst. Det finns ingen synlig militär närvaro i staden, stridsvagnarna är borta, säger diplomaten.

– På informationsdepartementet arbetar man som vanligt.

Annons
X

Eritreas sändebud till Sydafrika, Salih Omar Abdu säger till Reuters att en ”mindre incident” ägt rum vid departementet men att ordningen är återställd.

– Situationen i Asmara och på andra platser är inte annorlunda än någon annan dag, säger Salih.

Statstelevisionen uppges sända som vanligt och dagens huvudnyhet är det kraftiga snöfallet i Paris, uppger en Asmarabaserad diplomat.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Oppositionsvänliga webbsidor skrev att soldaterna gett upp.

  Sent i går sades de mellan 100 och 200 soldaterna ha förskansat sig i informationsdepartementet, omringade av armén. De ska ha krävt frigivning av politiska fångar, bland dem svenske Dawit Isaak, samt att landets författning från 1997 ska börja gälla.

  Svensk-eritreanske journalisten Mehari Abraham beskriver hur bilden av ett soldatuppror, snarare än en kupp, har blivit tydligare sedan han talat med källor i Asmara. Han är tveksam till att soldaterna krävde frigivning av alla politiska fångar.

  – De krävde snarare att de tiotusentals soldater som av olika anledningar sitter i fängelse ska släppas.

  På kvällen släpptes alla på departementet och soldaterna begav sig därifrån.

  Men Mehari Abraham befarar att soldaterna, i likhet med andra som har ställt krav förr, kommer att ”försvinna” så småningom.

  – Sådan är traditionen hos presidenten och hans parti. De agerar inte på en gång.

  Även om upproret kvästs anser bedömare att det bara är en tidsfråga innan president Afwerki utmanas igen.

  – Det finns mycket missnöje inom militären, säger Dan Connell, professor på Simmons College i Boston och författare till flera böcker om Eritrea, till The New York Times.

  – Även om detta slås ner, så är det inte slutet.

  Arhe Hamednaca, svensk-eritreansk riksdagsledamot för Socialdemokraterna, säger att lugn råder i Eritrea - men det är ett lugn som väcker frågor.

  – Det finns inga säkra uppgifter om hur det har gått till, säger han till TT.

  För att dra några slutsater behöver man veta utgången av protestyttringen, säger Arhe Hamednaca.

  – Blev de arresterade och omringade? Hade det blivit en konflikt så borde det ha blivit oroligt, men allting är lugnt. Eller har de klarat att dra sig tillbaka själva eller lyckats förhandla? I så fall tyder det på att de har ett bredare stöd.

  Att det kom en protest var enligt Hamednaca väntat, då det funnits missnöje inom militären.

  – Man visste att något skulle hända, men inte när och hur.

  Kjetil Tronvoll, professor vid Oslos universitet, tolkar gårdagens händelser i Asmara som ytterligare en signal om det redan kända missnöjet inom militären, både på generalnivå och nedåt i leden, mot presidenten Isaias Afwerki.

  – Detta var ett uttryck för desperation bland en mindre grupp militärer, säger Tronvoll.

  Desperationen stammar från bristen på framtidsutsikter i landet. Många soldater i armén har tvingats kvar i värnplikten i åratal, en typ av tvångsarbete med mycket låg ersättning, säger Tronvoll.

  Även det faktum att 1 500-2 000 eritreaner i månaden har flytt landet sedan 2007 är ett uttryck för uppgivenheten inför de eritreanska förhållandena och regimens hårda förtryck.

  Tronvoll drar slutsatsen att det var en mindre enhet som tog kontroll över ministeriet, men som misslyckades med att få brett stöd.

  – Det kom inte ut några tusentals människor på gatorna likt arabiska våren. Antagligen stannade de hemma av fruktan.

  QUIZ | Har du koll på åren som gått?

  2012: Vilket öknamnfick skandalkaptenen? quiz.svd.se 2011: Katastrofer ochstörtade diktatorer quiz.svd.se 2010: Vad minns duav skandalernas år? quiz.svd.se

  Nairobi TT-AFP

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X