Annons
I nära trettio år (1925 – 1954) bedrev Fogelstadgruppen Kvinnliga medborgarskolan på Lilla Ulfåsa i Julita. Här föreläste feministiska pionjärer som Moa Martinson och Elin Wägner. En del av undervisningens demokratiprojekt  var att lära kvinnor från alla samhällsskikt att tala offentligt och våga göra sin röst hörd. Bland annat skapades Kom te Måtta, en fiktiv kommun där det bedrevs rollspel. På bild: Några av deltagarna utklädda till allt från bagare till smed.
I nära trettio år (1925 – 1954) bedrev Fogelstadgruppen Kvinnliga medborgarskolan på Lilla Ulfåsa i Julita. Här föreläste feministiska pionjärer som Moa Martinson och Elin Wägner. En del av undervisningens demokratiprojekt var att lära kvinnor från alla samhällsskikt att tala offentligt och våga göra sin röst hörd. Bland annat skapades Kom te Måtta, en fiktiv kommun där det bedrevs rollspel. På bild: Några av deltagarna utklädda till allt från bagare till smed. Foto: Ur kulturföreningen Fogelstads utställning.

Facebook-uppropet: de vill rädda feministernas högkvarter

Huset där feminismens pionjärer drev medborgarskola är till salu. Ett kulturarv riskerar att försvinna.
– Det värsta vore om någon köper det för att sedan riva det, säger kulturjournalisten och författaren Ulrika Knutson.

Publicerad

I orörd pudersnö ligger Lilla Ulfåsa och gnistrar, mitt i hjärtat av Sörmland och granne med huvudbyggnaden Fogelstad. Inne i den slitna och utkylda 1800-talsbyggnaden är det bara några detaljer som minner om den tid som flytt. Sådant som en skrivmaskin av märket Underwood och en hög kvarglömda affischer med rubriken ”Frisinnade kvinnors Riksförbund”.

För ett par decennier sedan var det mer liv i det femton rum stora huset. 1925–1954 höll Fogelstadgruppen till här och drev Kvinnliga medborgarskolan, i samma hus som nu är ute till försäljning. Kulturpersonligheter som Moa Martinson och Elin Wägner höll föreläsningar om kvinnorätt – när de inte hjälpte till att skriva i gruppens veckotidning Tidevarvet.

Lilla Ulfåsa i Södermanland, Julita.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 1 av 20

På lilla Ulfåsa samlades dåtidens stora feministiska ikoner, från författaren Moa Martinson till konstnären Siri Derkert.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 2 av 20

Fogelstadgruppen gav också ut den feministiska veckotidningen Tidevarvet, med bland andra Moa Martinson och Elin Wägner som skribenter.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 3 av 20

På Lilla Ulfåsa finns fortfarande stridsskrifter kvar som minner om Fogelstadgruppens kamp.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 4 av 20
Foto: Staffan Löwstedt Bild 5 av 20

Frisinnade kvinnors riksförbund hade sitt landsmöte på Fogelstads säteri 1924.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 6 av 20

Det stora köket på Lilla Ulfåsa.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 7 av 20
Foto: Staffan Löwstedt Bild 8 av 20

Kvinnornas representantmöte: ”Ned med vapnen i alla länder”. Nedrustning var en av många samhällsfrågor som också engagerade Fogelstadgruppen.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 9 av 20

Kvinnliga medborgarskolans målsättning var att utbilda kvinnor så att de skulle kunna ta tillvara sina medborgerliga rättigheter. Kursdeltagarna fick inte bara teoretisk utbildning, utan också självförtroende, inspiration och mod att våga kämpa för kvinnors rättigheter. Elisabeth Tamm var gruppens initiativtagare.

Foto: Staffan Löwstedt Bild 10 av 20

Konstnären Clara Waller sitter i styrelsen för kulturföreningen Fogelstad. Elisabeth Tamm, som ägde och bebodde Fogelstad säteri, var Claras pappas moster och den som bildade Fogelstadgruppen 1921.

Foto: StaffanLöwstedt Bild 11 av 20

Låtsaskommunen Kom te Måtta som Fogelstadgruppen skapade för sina rollspel. Ritningen är en del av kulturföreningen Fogelstads permanenta utställning som nyinvigs den 25 maj i gårdens före detta mejeri.

Foto: Ur kulturföreningen Fogelstads utställning. Bild 12 av 20

Författaren Ulrika Kärnborg är ordförande för Fredrika Bremer-förbundet som ställer sig bakom aktionen att rädda Lilla Ulfåsa till eftervärlden.

Foto: Fredrik Persson/TT Bild 13 av 20

Lilla Ulfåsas kök.

Foto: Ur kulturföreningen Fogelstads utställning. Bild 14 av 20

Fogelstadgruppens rollspel i den fiktiva Kom te Måtta-kommunen.

Foto: Ur kulturföreningen Fogelstads utställning. Bild 15 av 20

Elisabeth Tamm drev ekologiskt jordbruk på Fogelstad, med bara kvinnor i ladugården och ute på fälten.

Foto: Ur kulturföreningen Fogelstads utställning. Bild 16 av 20

Fogelstadgruppen och elever på deras Kvinnliga medborgarskola framför Lilla Ulfåsa.

Foto: Ur kulturföreningen Fogelstads utställning. Bild 17 av 20

En del av Kvinnliga medborgarskolans verksamhet drevs utomhus, i parken på Fogelstad säteri.

Foto: Ur kulturföreningen Fogelstads utställning. Bild 18 av 20

I Lilla Ulfåsas salonger hölls det föreläsningar och seminarier i demokratiska rättigheter för kvinnor.

Foto: Ur kulturföreningen Fogelstads utställning. Bild 19 av 20

Pedagogen och den feministiska folkbildaren Honorine Hermelin var Kvinnliga medborgarskolans rektor. Lilla Ulfåsa var också hennes privata bostad.

Foto: Ur Kulturföreningen Fogelstads utställning. Bild 20 av 20