Annons
X
Annons
X

Upprop på nätet mot nedlagd utredning om polisskott

Polisen gjorde inget fel när man öppnade eld och en 26-årig rånare sköts i huvudet i Södertälje i förra veckan. Det anser åklagaren som igår lade ner förundersökningen.

Nu manar ett upprop på nätet till demonstration mot polisens agerande på Sergels Torg i Stockholm på lördagen – samtidigt ”gillar” allt fler Facebooksidan ”Vi som tycker att polisen gjorde rätt i Södertäljerånet”.

Flera rånare slog på fredagen till mot ett köpcentrum i Södertälje. En person ska ha skjutits i samband med rånet.
Flera rånare slog på fredagen till mot ett köpcentrum i Södertälje. En person ska ha skjutits i samband med rånet.

Drygt 1700 personer har hittills ”gillat” Facebook-sidan ”Vi som tycker att polisen som sköt rånaren ska få fängelse”.

– Jag tycker att det hade varit bättre att polisen åkt efter och tagit dom så hade rånaren fått sitt straff och inte blivit mördad som jag tycker att han blev. Polisen hade en helikopter i luften och de hade snabbt fått tag i honom precis som de fick tag i de andra, skriver en av de två personer som står bakom sidan till SvD. Ingen av dem vill intervjuas på telefon, men låter sig intervjuas via en chatt på Facebook.

Att åklagaren på fredagen meddelade beslutet att utredningen av de tre polisernas agerande i samband med att en den 26-årige rånarens sköts och senare avled läggs ner förvånar hen inte.

Annons
X

– Jag tror faktiskt inte riktigt att dom har gått in helhjärtat med det för det skulle inte ta dom bara ett par dagar att ta ett beslut, skriver hen till SvD.

Att rånarna själva satte sig i en situation där de riskerade att mötas av beväpnad polis var så klart fel anser hen, men menar att det måste ha funnits andra sätt för polisen att hantera situationen.

Han förtjänar inte att dö för ett misstag. Vi ska aldrig döma någon för en handling.
En av personerna bakom Facebooksidan ”Vi som tycker att polisen som sköt rånaren ska få fängelse”

– Han förtjänar inte att dö för ett misstag, han kanske skulle blivit en kille alla hade kunnat se upp till om några år, det vet vi aldrig. Vi ska aldrig döma någon för en handling, skriver hen.

Men kritiken mot polisens agerande är inte obesvarad. På Facebook finns även en sida med namnet ”Vi som tycker att polisen gjorde rätt i Södertäljerånet” som startades den 7 januari. På lördagsmorgonen har nästan 34 000 personer gillat den sidan.

Vice chefsåklagare Kay Engfeldt vid riksenheten för polismål konstaterar att polisen i första hand ska varna för att de kommer skjuta och i andra hand ska de skjuta varningsskott.

– Men är det överhängande hotet mot polismannen akut så har de rätt att skjuta verkanseld direkt, säger han.

Enligt hans utredning riktade minst en av rånarna det som föreföll att vara automatvapen mot de tre poliser som ingrep vid rånet av guldsmedsbutiken i centrala Södertälje. Samtliga polismän öppnade då eld. Att den nu avlidne rånarens vapen i efterhand visade sig vara en replika och inte ett riktigt vapen spelar enligt Kay Engfeldt ingen roll.

– Bedömningen bygger på hur beslutssituationen såg ut för den polisman som sköt. Han vet att de personer som begår rån har hög riskbenägenhet, ofta är starkt impulsdrivna och ofta utrustade med automatvapen. Då kan man inte kräva att han ska avvakta tills de öppnar eld med risk att då själv förlora livet, säger Kay Engfeldt.

Rånarna sköt inte ett enda skott medan polisen avlossade ett drygt 15-tal. Grundregeln är att sikta lågt men i det här fallet fanns en bildörr i vägen som gjorde att polismannen ansåg sig tvungen att sikta högre. Sedan tog skottet ännu högre än vad som var meningen, en olyckshändelse i en pressad situation enligt Kay Engfeldts bedömning.

Han anser heller inte att polisens agerande inneburit en fara för allmänheten. Att utredningen gått fort beror enligt Kay Engfeldt bland annat på att han snabbt fick tillgång till ett heltäckande utredningsmaterial med vittnesmål och film över hela händelseförloppet.

Men alla är alltså inte nöjda med nedläggningsbeslutet. Förutom ovan nämnda Facebook-sidor har ett annat upprop startats parallellt i social medier om en demonstration mot polismännen agerande. Denna ska ske på Sergels Torg klockan 12 i morgon lördag.

Polisen säger sig känna till att ett sådant initiativ finns men någon ansökan om demonstrationstillstånd har inte gjorts.

– Alla har inte koll på att man ska söka tillstånd. Vi avbryter heller aldrig en allmän sammankomst. Men sådana här snabbt uppkomna saker hinner sällan mobilisera särskilt mycket folk, säger Claes-Göran Wåhlin, operativ planerare på Citypolisen.

Förutom den ordinarie bemanning som vanligtvis finns runt plattan planerar man därför i nuläget inte att sätta in några extrapoliser under lördagen.

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
Annons
Annons
X

Flera rånare slog på fredagen till mot ett köpcentrum i Södertälje. En person ska ha skjutits i samband med rånet.

Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X