Annons
X
Annons
X

Uppmärksamhet gynnar SD

Trots att skandalerna hopar sig kring Sverigedemokraterna ökar partiet i opinionsmätningarna och har nu rekordmånga sympatisörer. All uppmärksamhet verkar gynna partiet på kort sikt, men sett över en längre tid är det inte lika självklart.

2010: Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och avgående Lars Isovaara.
2010: Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och avgående Lars Isovaara. Foto: SCANPIX

Ytterligare en opinionsmätning visade under torsdagen att Sverigedemokraterna ökat på sitt stöd i väljarkåren även efter det att skandalerna kring partiet börjat rullas upp.
I TV4/Novus novembermätning får SD 8,6 procent av väljarna vilket är den högsta noteringen någonsin för partiet hos Novus.

Även andra opinionsinstitut har redovisat framgångar för SD efter den 14 november då krisen briserade med avslöjande filmklipp på några av partiets ledande företrädare.

– Många trodde att det skulle leda till ett ras för partiet, men läget är svårbedömt. För mig är det här inte helt oväntat och det finns två faktorer som spelar in. Dels att det finns ett stort utrymme för känslan av antietablissemang bland många väljare, dels ett starkt opinionsstöd för en mera kritisk invandringspolitik. Nivån för de här yttringarna verkar vara högre än man kunde ana, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Annons
X

Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsmätningar, påpekar att de samlade erfarenheter om Sverigedemokraterna visar att uppmärksamhet alltid gynnar dem.

– De kan mana fram den här underdog-rollen och de får upp invandrarfrågan på bordet. De lyckas skapa en känsla av att etablissemanget jagar dem och mobiliserar på det viset sin väljarpotential. Vi ska veta att 25 procent av väljarna tycker att SD har den bästa invandringspolitiken, men det är inte så många som anser att det är den viktigaste frågan. De allra flesta tycker att frågor om jobben, arbetslösheten, ekonomin och skolan är mycket viktigare, säger Toivo Sjörén.

Men han understryker också att järnrör, rasistiska påhopp, lögner och interna stridigheter motverkar en uppgående trend för SD.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är negativt. Då visas en annan bild upp av partiet som inte handlar om politik.

  Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att den senaste tidens SD-affärer förstärkt bilden av partiet både bland anhängarna och motståndarna.

  – Medan Moderaterna och Socialdemokraterna kämpar för att fånga medelklassväljarna i storstäderna finns det en frustration bland många väljare över ökande klyftor och utanförskapet och att det inte finns någon stark opposition som kan kanalisera den känslan. Här finns grogrunden för SD och med en insomnad opposition finns det ingen som kan mobilisera mot SD trots att de nu på flera sätt visat sitt rätta ansikte, säger Henrik Oscarsson.

  SD-ledaren Jimmie Åkesson på en presskonferens den 14 november. Foto: INGVAR KARMHED

  Vad kan du om Sverigedemokraterna?

  Testa dina kunskaper i
  SvD:s quiz

  ”Blattelover”, filmerna och lögnerna svd.se
  Annons
  Annons
  X

  2010: Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och avgående Lars Isovaara.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 2

  SD-ledaren Jimmie Åkesson på en presskonferens den 14 november.

  Foto: INGVAR KARMHED Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X