Annons

Uppmaning: ”Gör krisplan inför mardrömsscenario”

Kinas redan försvagade ekonomi befaras drabbas hårt av coronaviruset.
Kinas redan försvagade ekonomi befaras drabbas hårt av coronaviruset. Foto: Arek Rataj/AP

Coronaviruset får Kinas ekonomi att tvärnita och världsekonomin att bromsa in. Kinas tillväxttakt spås minska med 1,5 procentenheter och global tillväxt sjunka under 2 procent 2020. Det uppger Economist Intelligence Unit som nu uppmanar företag att göra krisplaner inför ett ”mardrömsscenario”.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Matpriserna lär stiga, vilket gör att människor spenderar mindre på sådant som inte är nödvändigt.

Foto: Arek Rataj/APBild 1 av 2

Övriga länders ekonomier lär också skadas när viruset sprids över jorden.

Foto: Arek Rataj/APBild 2 av 2

GENÈVE Rapporten som publicerades på måndagen ger en dyster bild av det ekonomiska läget i Kina och världen till följd av coronaviruset. Kinas redan försvagade ekonomi befaras drabbas hårt, enligt den världsledande tankesmedjan Economist Intelligence Unit (EIU). Tillväxten för första kvartalet 2020 kan sjunka till magra 4,1 procent – att jämföras med 6,1 procent under 2019. Denna svaga tillväxt tros fortsätta under andra kvartalet.

I rapporten har fyra olika scenarier utarbetats. Troligast är att Kina inte lyckas kontrollera viruset förrän mellan april och slutet av juni. Tillväxttakten i Kina tros då bromsa med mellan 0,5 och 1,5 procentenheter under 2020. Det betyder att tillväxten för helåret kan landa på 4,9 procent – en bra bit under 5,9 procent som EIU spådde före sjukdomsutbrottet. Det är dessutom långt under Kinas mål med 6 procents tillväxt för 2020.

Annons
Annons
Annons