Uppmanar kollegan: ”Se till att masken sitter tätt”

Christian Unge är överläkare på akutkliniken vid Karolinska i Huddinge.
Christian Unge är överläkare på akutkliniken vid Karolinska i Huddinge. Foto: Lisa Arfwidson

Fjärde veckan. ”Backa lite”, säger jag behärskat när kollegan är på väg att stöta till patientens ansiktsmask. Ännu håller vi desperationen borta – men när en patient är tillbaka efter respiratorn kommer klumpen i magen, skriver överläkaren Christian Unge.

Under strecket
Publicerad
Annons

Lördag förmiddag, bakjour. En underläkare får klara sig själv med att ronda de covid-negativa patienterna, men jag påminner henne: ”Var försiktig om du är nära och ska undersöka. De kan ändå vara smittade, flera har faktiskt haft falskt negativa prover.” Jag fortsätter till den slutna enheten där covid-patienterna ligger med olika typer av andningsstöd. En annan underläkare ska gå in för första gången och behöver hjälp med skyddsutrustningen.

”Se till att masken sitter tätt”, säger jag och hämtar ett visir från en ställning. Mina glasögon immar igen redan innan vi öppnar dörren. Där inne råder ett påtagligt lugn. Kanske för att flera av patienterna ligger så orörliga i sina andningsmasker. Kanske för att även sjuksköterskorna är trötta och rör sig långsamt.

Annons
Annons
Annons