Annons
X
Annons
X

Uppmanade till kamp mot ”kulturmarxisterna”

Anders Behring Breivik, 32, bodde fram tills nyligen hos sin mamma i Oslo, men flyttade för bara några veckor sedan till ett hus i Glomma i Hemark. Norska NRK visade på lördagsmorgonen bilder från gården där mannen tycks ha någon form av ladugårdsbyggnad intill huset. På trappan till bostadshuset stod en mindre kärra för transport av tyngre föremål.

2009 startade han ett företag med namnet Breivik Geofarm som ska ha riktat in sig på produktion av frukt och grönsaker. Enligt tidningen Aftonposten har han köpt sex ton konstgödsel, något som går att använda för att skapa en bomb.

Tidningen Verdens gang, VG, rapporterar att det norska grossisten Felleskjøpet uppger sig ha sålt konstgödslet till Anders Behring Breivik.

Per Nergaard, ledare för den den fackliga organisationen Norsk folkehjelp, uttalar sig i Aftonposten som kunnig kring användandet av konstgödsel i bomber.

Annons
X

– Troligen har man använt konstgödsel i en kombination med diesel eller andra ämnen. Jag tror inte att det har behövts mer än 500 kilo konstgödsel till den bomb som brann av i går, säger han.

Han berättar att det i Norge inte hör till ovanligheterna att det köps säckar på 200-300 kilo konstgödsel.

Den kraftiga bomben i Oklahoma City 1995 var gjord av konstgödsel och diesel.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Mannen har vapenlicens för två vapen. Enligt uppgifter till Aftonbladet rör det sig om ett automatvapen och en Glockpistol.

  Anders Behring Breivik har varit aktiv på nätet i olika forum som kritiserar mångkulturalism och islam. Sajten document.no har samlat alla inlägg han gjort på sidan sedan några år tillbaka.

  Där hyllar han nationalismen men väljer att kalla sig kulturkonservativ. Han skriver att det är hyckleri att behandla nazister, marxister och muslimer olika. De är alla anhängare av hat-ideologier, anser han.

  På forumet uppmanar han till kamp emot det mångkulturella samhället och de han kallar kulturmarxisterna. Som en av fyra punkter som måste uppfyllas nämner han att utveckla ett alternativ till det han kallar våldsamma marxistiska organisationer, där han nämner Röd ungdom.

  ”Vi kan inte acceptera att Arbeiderpartiet subventionerar dess våldsamma ”Stoltenberg jugend” som systematiskt terroriserar politiskt konservativa”. Röd ungdom var också med på Arbeiderpartiets ungdomsförbunds sommarläger på Utöya.

  Han röstar för de mest konservativa kandidaterna i kyrkovalet och har arbetat för det norska Fremskrittspartiet i flera år, något som partiet har bekräftat.

  Enligt utdrag ur Fremskrittspartiets medlemsregister anmälde Anders Behring Breivik sig som medlem 1999 och betalade sin sista medlemsavgift 2004. 2006 blev han automatiskt avstängd eftersom han inte betalat sin avgift. Han var medlem av lokallaget på St. Hanshaugen mellan 2001 och 2003.

  Från 1997 till 2006/2007 var han medlem i partiets ungdomsförbund. Under en period från januari 2002 till oktober 2002 var han ”nestformann” i lokallaget i Oslo Vest. Han satt i styrelsen för samma lokala del av partiet mellan oktober 2002 och november 2004.

  – Han har inte utmärkt sig på något sätt. Han var en väldigt perifer person som inte var med i några debatter ute i landet eller andra aktiviteter. Det är knappt någon här som minns honom, säger Mezyar Keshvari, kommunikationschef på Fremskrittspartiet.

  I ett inlägg från början av året skriver han om samma parti: ”Det äkta motståndet har reducerats till att lyssna på PR-byrån och göra två, tre taktiska uttalanden inför varje val”.

  Han skriver själv att han studerat vid Oslo handelsgymnasium. Han har inte haft någon inkomst under de senaste fem åren men hade 2009 en förmögenhet på drygt 390 000 kronor, uppger Expressen.

  Han är inte känd av polisen sedan tidigare i något liknande sammanhang. Norska medier uppger att han är dömd för ett trafikbrott för tio år sedan.

  Anders Behring Breivik är medlem i den norska frimurarorden Johannes-logen St. Olaus T.D Tre Söiler, enligt flera medier.

  Han startade nyligen en Facebook-sida och ett Twitter-konto. På Facebook har han lagt upp flera portättbilder. På Twitter finns ett enda citat: ”One person with a belief is equal to the force of 100 000 who have only interests”. Citatet kommer filosofen John Stuart Mill.

  På Facbook uppger han att han inte har något förhållande.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 2

  3000 kilo konstgödsel står kvar på gården där Behring Breivik uppges ha bott de senaste månaderna.

  Foto: AFTENPOSTEN Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X