Annons

Upplyftande tider

Stabilt stöd Formplagg har blivit mode. Med det följer bekännelser som att det finns kläder som kräver hjälp och att den perfekta kroppen är en illusion.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Kändis efter kändis erkänner att de bär höftkramande gördlar, rumplyftande strumpbyxor och magplattande korsetter. Det är en jakt på den perfekta kroppen, ty fortfarande ses oönskade former på kroppen som en börda. Men ändå: Jag ser dessa kändisbekännelser som ett framsteg, om än litet, för en humanare syn på kroppen. Pratstjärnan Oprah Winfrey hyllade Spanx – märket som startade trenden – redan för tio år sedan, men det är först under de senaste två åren som det har blivit en vana för celebriteter att på röda mattan berätta om sina formplagg för tv-reportrar. Sångerskan Adele avslöjade exempelvis i februari att hon bar tre par lyftande strumpbyxor på Grammy Awards, Gwyneth Paltrow att hon gick klädd i gördel vid senaste Oscarsgalan och Kim Kardashian kallar Spanx för sin bästa vän.

Formplaggen är långt ifrån nya. Den första korsetten bars i början av 1500-talet och den italienska adelskvinnan Catherine de Medici – senare fransk drottning – anses vara den som spred trenden över Europa. Dagens spridning av formplaggen ser jag delvis som en effekt av retromodet, i betydelsen den kurviga stilen. Mode med midja har stundtals synts på catwalken, men framförallt löpt parallellt med den allmänna modebilden under hela 2000-talet.

Annons
Annons
Annons