Annons
Recension

Resa i månljusUpplyftande möte med en dysterkvist

Antal Szerb (1901–1945).
Antal Szerb (1901–1945). Foto: Petőfi Literary Museum

I "Resa i månljus" drabbas en nygift man på bröllopsresa i Italien av en nostalgi så akut att han lämnar sin fru. Kaj Schueler läser en underbar klassiker som nu äntligen får komma ut på svenska.

Under strecket
Publicerad

En bra bit in i Antal Szerbs underbara roman ”Resa i månljus” får sig huvudpersonen, Mihály, en tankeställare. Han betraktar vännen Waldheim som han av en slump träffat i Rom. De var en gång studiekamrater i Budapest. Men Waldheim har, till skillnad från Mihály, framgångsrikt fortsatt sin akademiska karriär. Han är nu professor, föreläser över hela Europa men är samma vältaliga, ungdomligt entusiastiske och självupptagne person som under studieåren. ”Här har vi en människa som har lyckats hålla sig kvar i den levnadsålder som passar honom”, tänker Mihály.

Det är naturligtvis en fundering som lika mycket gäller honom själv som vännen, och sprider ljus över den konflikt som löper som en röd tråd genom romanen. Enkelt uttryckt: konflikten mellan oberoende och anpassning. Mihály har under ju inordnat sig i det borgerliga liv han gjort allt för att undvika och under resan till Italien försöker han ånyo att bryta upp.

Annons
Annons
Annons