Annons
X
Annons
X

Upploppen i Storbritannien minut för minut

De våldsamma upploppen fortsätter att skaka den brittiska huvudstaden och sprider sig även till andra områden samtidigt som polisen får allt svårare att kontrollera massorna. SvD.se rapporterade direkt under tisdagen.

Foto: DAVID NYMAN

Kravallerna som startade i London har spridit sig på det tredje dygnet och omfattar nu även Birmingham, Liverpool och Bristol. Hittills har fler än 500 personer gripits. SvD följde utvecklingen under tisdagen.

00.05 Sky News rapporterar om grupper av människor som nu bildar medborgargarden för att försvara sina områden. Millwalls fotbollshuliganer ska ha patrullerat sina kvarter i Eltham i södra London och fans till Charlton och Crystal Palace har gjort samma sak i sina områden. Ett stort antal Sikher ska också ha ställt upp för att vakta sitt tempel i Southall i västra London,
rapporterar The Telegraph. Det ska ha gått lugnt till men polisen fruktar konfrontationer mellan plundrare och garderna.

23.03 En händelse som enligt Sky News filmades med mobilkamera i samband med upploppen i Barking, i östra London, har väckt starka känslor. Filmen visar hur ett gäng i luvtröjor kommer fram till en ung kille som ligger ner och ser ut att blöda. Först hjälps han upp, sedan stjäl de saker ur hans ryggsäck och går därefter lugnt därifrån, rapporterar TT.

Annons
X

”De stal något ur hans väska... Monster!”, utropar en av ungdomarna som fångade rånet på film från ett tak i närheten.

23.00 Även från Birmingham samt West Bromwich och Wolverhampton i närheten av Birmingham rapporterades oroligheter.

22.55 SvD:s utsända som befinner sig på Oxford Street rapporterar att det är relativt lugnt i huvudstaden, men att det cirkulerar rykten om att Oxford street är nästa mål. Därför är bevakningen av gatan extra stor just nu.

– Vi pratade med en polisman på Oxford Street och han sa att ”Om ryktena stämmer får de gärna komma kväll för nu är vi fler än de någonsin kommer att bli”, berättar SvD:s reporter på plats, Kristoffer Törnmalm.

– Polisen förefaller vara vid lite bättre mod nu under kvällen än vad de varit tidigare. Det var mer spända miner under gårdagen, idag är känns de mer självsäkra, säger Kristoffer Törnmalm.

22.35 I London har det varit relativt lugnt under kvällen, rapporterar Sky news. En handfull personer har arresterats i Canning Town-området.

22.30 Enligt BBC har nu mobben krossat rutorna till en stor galleria i centrala Manchester där de tagit sig in för att förtsätta plundra.

22.10 Det är runt 100 ungdomar som till fots plundrar, kastar sten och sätter eld på affärer i Manchester, skriver The Guardian.

Kravallpolis med hundar patrullerar nu i centrala Manchester och en grupp poliser har stängt av den södra delen av Market Street.

På andra håll i staden plundras nu flera livsmedelsaffärer och kiosker på bland annat alkohol.

22.05 Är du på plats i Manchester? Har du hamnat mitt i oroligheterna? Tipsa Svenska Dagbladets redaktion på tipsa@svd.se.

21.46 Flera har arresterats i Manchester under kvällen, uppger Sky news. Enligt The Telegraph har man i Bulwell, Nottinghamshire, arresterat två unga män i åldern 17-18 år för att de kastat sten mot polishuset.

21.40 Manchester är den ort som drabbats hårdast hittills ikväll. Flera butiker brinner och ungdomsgäng kastar sten mot byggnader och polisen. Manchester skickade tidigare idag en stor grupp poliser till London för att hjälpa till där.

21.03 Även från Wolverhampton kom rapporter om att ungdomar brutit sig in i affärer, enligt AFP, och i centrala Manchester hade en affär satts i brand.

I Salford, nära Manchester, kastar upprorsmakare sten mot polisen, rapporterar Sky News.

20.20 Just nu är det oroligt i West Bromwich rapporterar The Telegraph. Maskerade personer kastar sten och har tänt eld på bilar.

20.10 Journalister från de brittiska TV-kanalerna Sky och BBC har attackerats i Salford och i Birmingham.

I Salford attackerades en kameraman och fick sin utrustning förstörd när han filmade en plundring av en affär. Mannen skadades dock inte. Även i Birmingham attackerades en kameraman och två journalister.

Deras bil förstördes av ett ungdomsgäng innan kravallpolis kom och jagade bort mobben.

20.01 Ikeas varuhus i London och i delar av övriga Storbritannien stängdes tidigare på tisdagen av ”säkerhetsskäl”, skriver varuhuset på sin brittiska hemsida.

Ikea meddelar dock att de planerar att öppna som vanligt på onsdagen, rapporterar TT.

19.35 SvD:s utsända Kristoffer Törnmalm och Tor Johnsson har under eftermiddagen befunnit sig i förorten Croydon, en timme ut från stan. De beskriver huvudgatan som en krigsszon med möbler, glassplitter och skräp på gatorna, affärer är plundrade och det ligger sopor längs med vägarana.

Brankåren kämpar med att släcka flera hus som brinner, några hus ser ut att kunna rasa ihop när som helst, berättar Kristoffer Törnmalm.

Inne i London blir den förstärkta polisnärvaron mer och mer påtaglig.

– Man ser många polisbilar som kör med sirener och blåljus på. Stämningen är spänd, det ligger liksom i luften att det blir oroligt kväll. De är många patrullerande poliser på stan, säger Kristoffer Törnmalm.

19.15
I den västra Londonförorten Ealing, där hundratals deltog i kravaller i måndags kväll och krossade skyltfönster och plundrade butiker, gör sig polisen nu tydligt påmind, rapporterar TT:s utsände.

På många ställen syns klungor av poliser i gula västar och med avspärrningsband.

Mörka polisbilar åker fram och tillbaka längs huvudgatan The Broadway där den mesta skadegörelsen skedde.

Poliserna vid avspärrningarna säger inte mycket till journalister, men småpratar hela tiden med oroliga Ealingbor.

– Jag är upprörd och arg. Polisen borde vara starkare och visa sig, annars får huliganerna, som låtsas stå för något, vinna, säger Janusz Pirog.

18.56 Londonpolisen Metropolitan Police har släppt bilder på en grupp misstänkta upprorsmakare, från kravallerna i West Norwood på tisdagsmorgonen och i Croydon i måndags kväll, som de vill ha allmänhetens hjälp med att identifiera, det skriver TT.

”I dag släpper vi de första av många, många bilder på folk vi vill prata med, med anledning av våldsamheterna”, sade Simon Foy, som leder polisoperationen, i ett uttalande.

18.50 Tidigare idag ifrågasatte Kina om London var tryggt nog att anordna OS 2012. Nu senare på kvällen uttalar sig även Robert Mugabe, president i Zimbabwe, om oroligheterna. Han kommenterar det hela med ”Storbritannien brinner”, det skriver The Guardian.

18.35 En 67-årig man uppges ligga på sjukhus med allvarliga skador efter att han drabbat samman med ett ungdomsgäng i västra London igår kväll. Mannen skadades i huvudet efter att mobben vände sig emot honom då han försökte släcka en brand.

18.00 Försäljningen av Baseball-slagträn på Amazon har skjutit i höjden, uppger The Guardian.

17.30 Londons borgmästare, Boris Johnson, avbröt tidigare sin semester på grund av oroligheterna i huvudstaden.

Han besökte på tisdagen Clapham Junction, ett av de värst drabbade områdena, där han blev utbuad av de boende.

”Var är polisen” ropade massan argt efter honom, när han försökte tala lugnande till åhörarna.

”Ikväll kommer det vara många polisen på gatorna” lovade Johnson, enligt
The Guardian som även har video från hans besök i Clapham Junction.

17.17 Är du på plats i London? Har du hamnat mitt i oroligheterna? Tipsa Svenska Dagbladets redaktion på tipsa@svd.se.

17.15 Om du vill se hela David Cameron's tal från tidigare idag
så finns det här.

17.09 Många lämnar jobbet nu lite tidigare än vanligt för att undvika att hamna i upplopp och liknande. Victoria station rapporteras till exempel vara med pendlare som vill ta sig hemåt.

16.32 Nätaktionssajten Ebay agerar för att stoppa gods som stulits från affärer under upploppen i Storbritannien att säljas vidare.

”Vi ska samarbeta med myndigheter för att granska och ta bort allt som är kopplat till kriminella aktiviteter”, skriver en talesperson för Ebay till
thenextweb.com.

16.30 Svensk dialogpolis är kritisk till den brittiska polisinsatsen. Ola Österling, chef för Dialogpolisen säger: ”Man måste ta upp en dialog med medborgarna, polisen kan inte lösa allt själva.”
Du kan läsa mer om detta här.

16.25 Polisförstärkningar anländer nu från flera håll till London. Lancashire och Manchester har båda skickat stöd till Metropolitan Police.

16.15 Tidningen The Telegraph har även gjort en karta över alla inrapporterade händelser de senaste dygnet.
Den kan du kika på här.

16.05 The Telegraph rapporterar om oroligheter i West Bromwich. Helikoptrar cirkulerar i luften ovanför en stor grupp människor som har smalats utanför en pub.

15.35 Polisen i Strathclyde har gripit en 16-åring misstänkt för att ha uppmanat andra att delta i upploppen via ett inlägg på sin Facebooksida, rapporterar
Sky News. Enligt samma källa ska den yngsta person som hittills gripits under upploppen vara 11 år.

15.30 BBC har samlat olika kommentatorers förklaringar till vad som sker just nu i Storbritannien.
Här kan du läsa vad analytiker i flera olika brittiska medier tror är bakgrunden till upploppen.

15.20 Premiärminister David Cameron uppges besöka Croydon under eftermiddagen för att se förödelsen efter nattens upplopp. Enligt SvD:s utsända som var där vid 14-tiden är omfattningen av förödelsen det värsta han sett de senaste två dagarna.

– Det ser ut som ett slagfält, hela huvudgatan är avstängd och det ligger bråte överallt. Larmen går fortfarande och de flesta butiker har krossade rutor och har plundrats, säger SvD:s Kristoffer Törnmalm.

14.50 Kändiskocken Jamie Olivers restaurang i Birmingham har förstörts i upploppen
skriver han själv på Twitter.

14.44 Svenske Adam Saletti bor i Hackney i London och stötte ihop med upploppen på väg hem från jobbet i går kväll vid niotiden.

– Jag möttes av säkert hundra rioters som sprang nedför gatan jagade av polisen, säger han till SvD.se

– Det är en otrygg stämning på gatorna, vissa av de jag såg hade stora järnrör i händerna.

De flesta han såg var i åldrarna 11- 15 år.

– De hade tänt eld på en buss och gjort brasor av soptunnor, hela mitt kvarter var avspärrat. säger Adam Saletti.

Först drygt två timmar senare kunde han ta sig fram till sin lägenhet.

14.38 Lite nya siffror, enligt polischefen Steve Kavanagh har 525 personer hittills gripits sedan upploppen startade i lördags.

14.35 Nu kommer fler uppgifter om den 26-åring som blev kravallernas första dödsoffer. Mannen sköts i sin bil i Croydon i södra London och dog senare på sjukhus.

14.20 Reportrar på The Guardian har tillsammans med läsare satt ihop en interaktiv karta över alla upplopp som uppdateras kontinuerligt.
Här kan du ta del av den. BBC har också gjort en sammanställning,
här kan du se den.

14.08 Polisen kan komma att använda plastkulor ikväll, rapporterar The Guardian.

– Om vi behöver göra det så kommer det att bli så, säger Steve Kavanagh vid Londonpolisen till tidningen.

Det är inte aktuellt att skicka in militären säger en källa med insyn till tidningen, trots att krav på militär insats väckts av flera debattörer under de senaste dagarna.

14.05 Svensken Lars Gräns bor i Birmingham som också drabbats av upplopp, mitt i stadskärnan. Idag blev han hemskickad från kontoret efter uppgifter om nya upplopp under eftermiddagen. Läs mer
här.

13.40 En 26-årig man som sköts i en bil i Croydon under nattens upplopp har avlidit, uppger polisen för brittiska medier.

12.23 Totalt ska 16 000 poliser vara i tjänst i London i kväll, det lovade David Cameron i ett tal alldeles nyss. Han bekräftade även att parlamentet sammankallas på torsdag.

– Det handlar om ren och skär kriminalitet som måste konfronteras och övervinnas, sade Cameron i talet.

12.10 Premiärminister David Cameron håller just nu ett tal om upploppen i Storbritannien.

”Vi behöver ha fler poliser på gatorna”, säger Cameron. Han meddelar att alla poliser från Metropolitan (londonpolisen) har kallats in från sina semestrar.

– Ni kommer att känna lagens fulla kraft. Om ni är gamla nog att begå de här brotten är ni också gamla nog att straffas för dem, säger Cameron och vänder sig direkt till upploppsmakarna.

11.57 Ett rykte på Twitter gör gällande att premiärminister David Cameron ska kalla ihop det brittiska parlamentet på torsdag. Cameron
avbröt sin semester i Toscana i dag för att flyga hem till London. Inom kort ska han hålla ett offentligt tal.

11.06 Flera fotbollsmatcher har redan ställts in, vänskapsmatchen mellan England och Holland imorgon onsdag är den senaste, rapporterar brittiska medier.

11.05 Londonpolisen uppger att man just nu går igenom bilder från kamerasystemet CCTV på flera tillslag för att se om man identifiera ytterligare misstänkta, rapporterar The Guardian.

11.01 SvD:s utsända befinner sig i Hackney där några av de värsta upploppen inträffade under natten.

– Flera butiker håller stängt och vi kunde inte få någon taxichaufför att köra oss hela vägen hit. Men trots glassplitter på gatorna och stort medieuppbåd är det ganska lugnt här, säger SvD:s Kristoffer Törnmalm.

10.47 Polisen biffar upp bevakningen, det närmaste dygnet kommer 13 000 poliser att vara i tjänst i London, skriver Londonpolisen på
Twitter. Hittills har 334 personer gripits under upploppen, enligt polisen.

10.34 Från Hässelby rapporterar TT om upplopp i natt. Svensk polis gör dock inte någon koppling till upploppen i Storbritannien. Läs mer
här.

10.22 På Twitter handlar flöden om upploppen inte längre bara om iaktagelser från de senaste tre nätterna. Andra initiativ har uppkommit, bland annat
#riotcleanup för organsierad upprensning av drabbade områden (se även
hemsidan), samt
#catchalooter där folk uppmanas vara med och identifiera upprorsmakare.

10.11 Ovanför texten kan du se ett bildspel från i natt när SvD:s team Tor Johnsson och Kristoffer Törnmalm besökte Camden. De såg allt från plundring och bränder till flera polisingripanden och konfrontationer mellan upploppsmakare och kravallpoliser.

10.03 Londons brandkår fick 2 169 samtal igår kväll, 15 gånger så många som en vanlig kväll, rapporterar The Guardian.

10.00 Svenskar som befinner sig i London uppmanas av UD att vara vaksamma och följa den löpande nyhetsrapporteringen om upploppen. Uppmaningen gäller framför allt i de berörda stadsdelarna Tottenham, Enfield, Brixton och Walthamstow.
Här kan du läsa mer på den svenska ambassadens hemsida.

9.53 The Guardians Paul Lewis har bevakat kravallerna hela natten. Nu verkar han ha gått och lagts sig men vill du ha en sammanfattning av natten kan du läsa hans tweets
här.

9.50 Amerikanska
Times Londonkorrespondent drar parallerer till tidigare upplopp i Storbritannien.

9.40 Brittiska lokalpolitiker har börjat diskutera utegångsförbud som ett sätt att motverka kravallerna, rapporterar
The Guardian. Det är Labourpolitikern Diane Abbott från Hackney, ett av de värst drabbade områdena, som säger att restriktionen som inte använts i Storbritannien de senaste hundra åren är en åtgärd man nu överväger.

9.36 Enligt Londonpolisen är alla häkten fulla, rapporterar
BBC.

9.31 Flera gator och påfarter är stängda i centrala London efter nattens upplopp, rapporterar
The Guardian. Dessutom tar vissa taxibolag inte längre emot beställningar från vissa drabbade områden.

9.26 SvD:s utsända Kristoffer Törnmalm och Tor Johnsson har varit i flera drabbade områden under natten.
Här är deras rapport.

9.22
Här kan du se bilder från nattens upplopp i flera områden, bland annat Croydon och Hackney.

Annons
Annons
X
Foto: DAVID NYMAN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X