Annons
X
Annons
X

Upplopp och bränder i Husby

Runt 50 till 60 ungdomar satte eld på bilar och kastade sten mot polisen i Husby i västra Stockholm natten till i dag. Tre poliser skadades lindrigt.

Av SvD, TT
(uppdaterad)

Enligt Megafonen, en ungdomsorganisation som bland annat är engagerad i Husby, är oroligheterna en följd av att en 69-årig man sköts ihjäl av polis vid en insats i Husby på måndagen för en vecka sedan.

”Vi förstår att folk reagerar på det sättet”, säger Rami Al-Khamisi från Megafonen i ett pressmeddelande.

Daniel Ghirmai är medborgarvärd i Husby, anställd av kommunen. Han var med under oroligheterna i helgen, iförd en jacka som identifierade hans funktion, och deltog i presskonferensen som ögonvittne.

Annons
X

– När vi kom hit så var det en bil som brann. Då fick vi gå undan. Sedan, när vi hade gått fram och skickat hem ett 30-tal ungdomar, så tyckte polisen att vi hade gjort ett dåligt jobb. Två av mina kollegor fick ta emot batongsmällar, säger Ghirmai.

Han säger att han själv fick höra flera glåpord från poliserna.

– Vi fick höra allt: luffare, pajas, apor, negrer. Och de frågade om vi inte hade hundar i vårt hemland, för vissa av kollegorna blev rädda för deras enorma hundar, säger han.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Innan den 69-årige mannen sköts i måndags hade han hotat poliserna med en machete. Då kastade polisen en distraktionsgranat för att kunna övermanna honom, vilket misslyckades. Megafonen kräver en oberoende utredning av händelsen och håller en presskonferens nu på förmiddagen.

  Megafonen har
  på sin sajt tidigare skrivit om hur polisen gick ut med felaktig information om att 69-åringen fördes till sjukhus efter att han skjutits, medan kroppen i själva verket timmar efter skotten fördes bort i en likbil.

  Polisens presstalesperson Lars Byström säger att det är för tidigt att säga om dödskjutningen eller informationen kring den ligger bakom upploppen.

  – Jag var den som gick ut med felaktig information kring dödsskjutningen, och är den förste att beklaga det misstahet. Om det dessutom lett till att en förort sätts i brand är det ännu mer beklagligt, säger Lars Byström.

  Ett 50-tal hyresgäster evakuerades från ett bostadshus på grund av en garagebrand och centrum vandaliserades. Tre poliser skadades.

  Totalt deltog ett 40-tal poliser och brandmän från fem stationer i Husby där oroligheterna startade vid 22-tiden på söndagskvällen. Oroligheterna pågick större delen av natten, men runt klockan 05.30 var det lugnt.

  – Vi hade fått larm om brinnande bilar. När polisen kom till platsen möttes de av maskerade ungdomar som kastade sten, säger polisens presstalesperson Lars Byström.

  Den behagliga temperaturen gör säkert sitt till.
  Lars Byström

  Polisen har inlett en förundersökning om våldsamt upplopp, men vid sjutiden på måndagsmorgonen fanns ännu ingen misstänkt.

  Under kvällen och natten brann flera bilar. Enligt Scanpix fotograf i Husby förekom uppgifter om att ett hundratal bilar brunnit. Han såg alla typer av utbrända fordon, bland annat lastbilar och en stor grusbil.

  Vid 02-tiden kom larm om en brand i ett fristående garage på Nordkapsvägen. Rökutvecklingen var kraftig och minst ett 50-tal hyresgäster i de omkringliggande fastigheterna evakuerades och togs om hand i bussar under några timmar innan de fick återvända hem, uppger Stockholms brandförsvar.

  På grund av gasflaskor i byggnaden kunde rökdykare inte gå in lokalen. I stället övergick man till defensiv brandbekämpning med skum.

  – Det är omfattande skador i Husby centrum. Många glasrutor har krossats, säger Fredrik Andersson, länsvakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

  Enligt Andersson har oroligheterna böljat fram och tillbaka under kvällen och natten. Tre poliser skadades av stenar som ungdomar kastade mot dem.

  Under natten utbröt också en mindre brand i en skola på Trondheimsgatan.

  Vid den välbesökta presskonferensen deltog också Quena Soruco, aktiv i Megafonen:

  – Vem ringer man till när det är polisen som attackerar? Jag har ingen aning, säger hon.

  – Vi har försökt föra en dialog, men det är ingen som bryr sig.

  Stämningen på gatorna är i dag lugn, rapporterar TT:s reporter. Poliser går omkring och pratar med folk, och de flesta är lugna, men en några är också väldigt upprörda över skadegörelsen och ungdomarnas framfart.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se

  SvD.se och TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X