X
Annons
X
Recension

Allt du önskar. Eli & Rio. Skimrande vattnet Upplivande egensinnigt om unga i sorg

Riksteaterns mellanstadieföreställning "Skimrande vattnet" är märkvärdig och upplivande egensinnig, om två elvaåringar som sörjer sina pappor. Även Unga Klara och Teater Tre ger högkvalitativ scenkonst för ung publik, skriver Karin Helander.

Sandra Medina i ” Allt du önskar” på Unga Klara. Foto: Jonas Jörneberg
Läs mer om Scenhösten 2016

I Barnrättskonventionens svallvågor har scenkonst där barn och unga är involverade i den konstnärliga processen blivit allt vanligare. På Unga Klara ger nu Bastardproduktion ”Allt du önskar”, som bygger på elvaåringars drömmar och spelas av fyra vuxna - Lisen Rosell, Nicklas Wedin, Sandra Medina och Yarien Rodriguez – samt sju barn (nya för varje föreställning) i regi av Anne Jonsson. Det är ett lekfullt collage av text och dans med en tydlig dramaturgi, där barnen dirigerar skeendet. Man filmar situationer och aktörer under föreställningen, livefilm slås upp på väggarna, ofta närbilder eller miljöer – en leksaksbil och florsocker blir virvlande snöstorm över pappas bil. Drömmarna kan vara hemliga, personliga eller starkt påverkade av grupptryck eller reklam. De kan vara verklighetsflykt, dagdrömmar eller överlevnadsstrategier. Barnen önskar sig materiella saker eller drömjobb, men ännu mer handlar drömmarna om trygghet, vänskap, tillhörighet.

Också i Teater Tres "Eli och Rio" (3-6 år) använder man det för dagen heta konceptet med filminslag i realtid på minimodeller som projiceras i stort format. Här är det dockhusets inredning som skapar miljöer och situationer på en stor skärm. Denna nästan helt ordlösa föreställning är regisserad av Ossi Niskala och bygger på aktörerna Maria Selanders och Per Dahlströms fysiskt uttrycksfulla spel. Janne Tavares sofistikerat busiga musik skapar atmosfärer för en associativt fyndig rörelsepoesi som överraskande och associativt leker med könsroller, attityder och förväntningar.

Sandra Medina i ” Allt du önskar” på Unga Klara.

Foto: Jonas Jörneberg Bild 1 av 3

Per Dahlström och Maria Selander i ”Eli & Rio” på Teater Tre i Stockholm.

Foto: Martin Skoog Bild 2 av 3

Dasha Nikiforova (som Manisha) och Lisa Hu Yu (som Ally) i ”Skimrande vattnet” på Riksteatern.

Foto: Markus Gårder Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X