Annons

BortbytingenUpplevelse att bära med sig resten av livet

Maria Salomaa och  Rasmus Luthander i ”Bortbytingen”.
Maria Salomaa och Rasmus Luthander i ”Bortbytingen”. Foto: Jenny Baumgartner

Rasmus Luthander är enastående som trollpojken, en högsensitiv särling i ”Bortbytingen”. Sara Bergmark Elfgrens manus fångar Selma Lagerlöfs anda i en suggestivt svärtad saga om identitet och medmänsklighet.

Under strecket
Publicerad

”Bortbytingen” bygger på Selma Lagerlöfs saga. För scenografi och kostym står Magdalena Åberg.

Foto: Jenny Baumgartner

Hur behandlar vi dem som anses annorlunda? Var går våra gränser för medmänsklighet? Selma Lagerlöfs novell ”Bortbytingen” (1915) är en sagolik moralitet om synen på det främmande och allas lika värde. En trollkäring byter ut sin unge mot ett människobarn. Trollungen hamnar hos bonden som inte tål en ful fosterson som äter grodor, medan hans hustru ger barnet skydd och ömhet.

Sara Bergmark Elfgren, som skrivit spännande fantasyromaner för unga, är trogen Lagerlöfs anda i sin dramatisering, men tillåter sig att sväva ut i en fortsättning på sagan. Hon har diktat till spökflickan Mylingen och vässar historien genom ett barnperspektiv, där bortbytingens livsvillkor sätts i fokus. Han är här en föraktad pojke i tidiga tonåren, som grubblar över sin identitet och längtar efter tillhörighet.

Annons
Annons
Annons