Annons

Upplev bostäder i Spanien – hemma i soffan

Virtual Reality, VR, är på mångas läppar. Det finns en särskild bransch där tekniken verkligen kan skapa unika möjligheter: bostäder. Daniel Nilsson, vd på Fastighetsbyrån Utland, förklarar.

– Att testa något för att sakens skull har inget egenvärde. Däremot ser vi enorm kundnytta i VR, säger han.

(uppdaterad)
Gå på strandpromenaden i Alicante – utan att behöva lämna hemmet.
Gå på strandpromenaden i Alicante – utan att behöva lämna hemmet. Foto: Fastighetsbyrån

Virtual Reality har vuxit fram som en teknik som kan förändra hur vi ser på film, läser nyheter och upplever saker. Tekniken bygger på att man via speciella VR-glasögon skapar upplevelser, exempelvis att en person kan sitta i Stockholm men med hjälp av glasögonen blicka ut över en strand på den spanska solkusten.

För Daniel Nilsson och hans kollegor på Fastighetsbyrån Utland möjliggör VR ett nytt sätt att låta spekulanter gå på bostadsvisningar. Oavsett var de befinner sig.

– De allra flesta av våra kunder befinner sig långt ifrån våra bostäder, mellan Marbella och Malmö är det drygt 300 mil, och med avståndet ökar vikten av att välja rätt på förhand så att visningarna inte blir slöseri med tid. VR ökar möjligheten för kund att skapa sig en ännu bättre bild av bostäder och områden och därmed komma än mer förberedd till visning, säger han.

Palma de Mallorca. Foto: Fastighetsbyrån

Till en ny nivå

På sikt menar han att VR i viss mån kan ersätta den vanliga bostadsvisningen där en spekulant besöker bostaden. Tidigare har Fastighetsbyrån haft visningar via livesändningar på Facebook, Periscope eller Facetime. Med VR tas den här sortens visningar till en helt ny nivå.

– Kunden kommer ännu bättre förberedd till visning och därmed blir besöket i Spanien eller Portugal mer effektivt. Eller kanske till och med kan spara flygresan och köpa sitt drömboende per distans, säger Nilsson.

Har du själv testat tekniken? Vad tyckte du? 

– Fantastiskt! Det känns som man är där, i bostaden, på riktigt.

Hur har intresset varit än så länge, från kunderna? 

– VR har varit en ”snackis” i branschen under de senaste åren och intresset är skyhögt bland mäklare. Men dyr teknik och inte tillräckligt god kvalitet har gjort att det ännu inte riktigt landat i konsumentled. 2017 känns som året då VR kommer ut brett.

Är du nyfiken på att köpa bostad utomlands? Läs mer här.

Foto: Yeko Photo Studio

Gå på strandpromenaden i Alicante – utan att behöva lämna hemmet.

Foto: Fastighetsbyrån Bild 1 av 3

Palma de Mallorca.

Foto: Fastighetsbyrån Bild 2 av 3
Foto: Yeko Photo Studio Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X