Upplagt för borgerlig kannibalism

De allierade borgerliga partiledarna får stående ovationer på centerstämman. Men kanske beror jublet på att det vattnas i munnen på centerombuden. Bara de andra borgerliga partiernas väljare kan göra centerpartiet stort igen.

Under strecket
Publicerad
Annons

Centern har genomgått nästan lika stora förändringar som m och fp. På stämman är det färre folkdräkter och inga Lantmännen-kepsar alls.
Analys | Det nya centerpartiet
Moderaternas stora framgångar under Fredrik Reinfeldt förklaras bland annat av att partiet lyckats med sin gir mot den politiska mitten. Resultatet är att s-väljare har strömmat över blockgränsen, och att partiet vuxit i grupper där det tidigare har varit svagt, som arbetare och LO-medlemmar.
Folkpartiet skördade sina stora framgångar redan före förra valet. Partiet räknar med att man de sista månaderna före valet 2002 lockade över 75 000 s-väljare, och att partiet därefter har fått minst lika många till att gå över blockgränsen.

Centern har de senaste åren, under Maud Olofssons ledning, genomgått nästan lika stora förändringar som moderaterna och folkpartiet. På stämman i Stockholm är det färre folkdräkter och inga Lantmännen-kepsar alls. Det nya centerpartiet vill vara federalistiskt, internationalistiskt och EU-entusiastiskt.
Det är
en centerlinje som har fått inte minst liberala ledarskribenter att brista ut i lyckligt tungomålstal.
Besvikna folkpartister är alltså en grupp där centern skulle kunna ha en väljarpotential. Den väljargruppen misstänker ju också det egna partiet för att medvetet ha flirtat med en främlingsfientlig opinion, med sitt förslag om språktest för medborgarskap.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons