Annons
X
Annons
X

Upplagt för ägarstrid i Swedbank

Flera storägare i Swedbank är starkt kritiska till att ordförande Anders Sundström mörkat information om brottsmisstankar mot tidigare vd:n Michael Wolf. Nu öppnar Alecta, tredje största ägare, upp för en omvärdering av ordföranden, medan Folksam står fast vid Anders Sundström.

Turbulensen i Swedbank
[object Object]
Ramsey Brufer, Alecta. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Swedbanks storägare AMF och Tredje AP-fonden har riktat stark kritik mot att bankens ordförande Anders Sundström mörkat all information om brottsmisstankarna mot bankens tidigare vd, Michael Wolf. AMF sa i går att de känner sig "förda bakom ljuset".

Nu instämmer även Alecta, bankens tredje största ägare, i kritiken.

– Alecta är bekymrad över att Swedbanks ordförande inte meddelade på ägarmötet i onsdags att det fanns ytterligare information angående Michael Wolfs avsked. Han (Anders Sundström, reds anm.) hade inte behövt åsidosätta yppandeförbundet utan enbart flaggat för att det fanns mer i ärendet, säger Ramsay Brufer, ägaransvarig på Alecta och medlem i Swedbanks valberedning.

Annons
X

Det är yppandeförbudet, ett förbud mot att delge information kring brottsmisstankar, som Anders Sundström har hänvisat till som förklaring till varför att han inte informerat ägarna om brottsmisstankarna mot Michael Wolf.

– Nu får vi i valberedningen ta till oss detta. Vad det sedan leder till återstår att se, säger Ramsay Brufer.

– Nu får vi i valberedningen ta till oss detta. Vad det sen leder till återstår att se, säger Ramsay Brufer.

Folksam, där Swedbanks styrelseordförande Anders Sundström tidigare var vd, är största ägare i Swedbank. Folksams vd, Jens Henriksson, sitter i valberedningen i Swedbank. När SvD Näringsliv söker honom är han upptagen och ber att få återkomma. I stället är det Folksams tillförordnade presschef, Patric Elmén, som ringer upp.

– Jens har ingenting att säga i frågan just nu. Det enda vi kan säga i Folksam är att vår bedömning står fast. Folksams bedömning av Anders Sundström har inte förändrats av något som har inträffat i går eller i dag.

Har ni förståelse för den kritik som flera storägare nu framför?

– Alla ägare har sina bevekelsegrunder och sina bedömningar, det vill vi inte betygsätta. Vi har full respekt för deras bedömning.

**Vad bygger er bedömning på? **

– Det här är den kommentar vi kommer att ge.

**Men är er bedömning att Sundströms agerande kring anmälan är riktigt? **

– Vår bedömning är att Anders Sundström är en bra ordförande för Swedbank. Vi kommer vi inte att säga mer i dagsläget.

Lennart Anderberg är valberedningens ordförande och ägarrepresentant för Föreningen Sparbanksintressenter. Han stödjer Folksams hållning.

– När jag har tittat på hela ärendet känner jag att man inte hade kunnat hantera detta på ett annat sätt. Det är inte möjligt att yppa detta (brottsmisstankarna, reds. anm.) för de stora ägarna, säger han till SvD Näringsliv.

**Kan du förstå de andra ägarna? **

– Nej, egentligen inte. Är det sakligt grundat av rättsliga skäl så förstår jag inte att de är kritiska till att man lever upp till det, säger Lennart Anderberg.

**Är ditt förtroende för Anders Sundström intakt? **

– Ja, det är det.

Annons

Ramsey Brufer, Alecta.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X