Annons
X
Annons
X

Upphovsrättsextremisterna vill ha allt serverat

REPLIK | UPPHOVSRÄTT

Man vill ha en räkmacka, även om det innebär att alla andra tvingas ge upp grundläggande rättigheter.
Anna Troberg

I Sverige opererar en penningstark grupp som systematiskt arbetar för att för att luckra upp grundläggande demokratiska rättigheter som yttrandefrihet, rättssäkerhet och kommunikationsfrihet. Gruppen är en del av ett globalt nätverk som idag är ett av de största hoten mot det demokratiska samhälle vi under lång tid har byggt upp tillsammans.

Nej, jag pratar inte om högerextremister, islamister, militanta SCUM-feminister, Hells Angels eller någon annan av
the usual suspects. De här extremisterna står inte vid sidan av samhället. De har fina kostymer och välmanikyrerade naglar. De gosar runt i maktens korridorer och har egen svängdörr in till departement och ministrar världen över. Jag talar om upphovsrättsextremisterna.

Annons
X

Den svenska falangen uttrycker i SvD sitt missnöje över att EU-domstolens generaladvokat potentiellt satt käppar i hjulet för den svenska ipred-lagen, samtidigt som EU-domstolen i ett annat fall i sitt domslut med rätta konstaterar att även om upphovsrätten stadfästs i EU:s stadga, så trumfar den faktiskt inte alla andra rättigheter.

Därför önskar lobbyisterna nu julklappar av tre svenska ministrar. Av näringsministern vill man ha ”samma konkurrensförutsättningar som andra branscher”. Av kulturministern vill man ha löften om att kulturskapare ska kunna leva på sitt värv. Av justitieministern vill de ha hårdare tag mot fildelare.

Upphovsrättsindustrin vill inte ha samma konkurrensförutsättningar som andra. Man vill ha en räkmacka, även om det innebär att alla andra tvingas ge upp grundläggande rättigheter. Det går inte heller att lova någon typ av näringsidkare att de ska kunna leva på sitt värv, ej heller kulturskapare. En del lyckas, en del gör det inte. Så har det alltid varit. Vad det gäller de hårda tagen, så betyder det att man vill kriminalisera omkring två miljoner svenska kulturälskare, som enligt undersökning efter undersökning är de som spenderar mest pengar på köpekultur. Det är en väldigt hård julklapp.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är hög tid att upphovsrättsindustrin får stå till svars för sina attacker mot det demokratiska samhället.

  Hur långt är ni beredda att gå för att stoppa fildelningen? Är det rimligt att montera ner yttrandefriheten och luckra upp rättssäkerheten? Era systerorganisationer i USA tycker att Kina och Iran är positiva föredömen i sin kontroll av internet. Ingen av er har protesterat mot detta. Betyder det att ni delar deras uppfattning?

  Har inte upphovsrättsindustrin ett visst samhällsansvar? Jag vet att Per Strömbäck inte tycker det, eftersom han sagt det till mig, men delar ni andra den uppfattningen? Är verkligen upphovsrättsindustrins främsta uppgift att tänja på grundläggande demokratiska rättigheter så långt det går för egen vinnings skull?

  Ni får ursäkta mig om jag inte plockar fram fiolen för att ackompanjera ert gnissel. Det är inte synd om er. Ni ställer fullkomligt ohemula krav och gallskriker när ni inte får som ni vill. Faktum är att ni inte ens är kulturskapare. Ni är mellanhänder som talar i egenintresse.

  Ni är dessutom ovärdiga representanter för de fina kulturskapare som idag försöker bygga morgondagens kulturlandskap trots era idoga försök att tvinga kvar dem i det gamla.

  ANNA TROBERG

  författare och partiledare för Piratpartiet

  LÄS OCKSÅ:
  Sverige är fortfarande piraternas paradis

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X