Upphovsrättsbeslut oroar Internetexpert

Måns Jonasson, digital strateg på Internetstiftelsen i Sverige, är orolig för konsekvenserna av EU:s nya upphovsrättsdirektiv. Arkivbild.
Måns Jonasson, digital strateg på Internetstiftelsen i Sverige, är orolig för konsekvenserna av EU:s nya upphovsrättsdirektiv. Arkivbild. Foto: Internetstiftelsen i Sverige/TT

Även oberoende experter är oroliga för vilka konsekvenserna blir av det upphovsrättsdirektiv som EU-parlamentet nu röstat igenom.

– Politikerna förlitar sig på tekniska lösningar som inte finns i dag, säger Måns Jonasson, digital strateg på den oberoende svenska Internetstiftelsen.

Under strecket
Björn Ewenfeldt/TT
Publicerad
Annons

Den stora striden om upphovsrättsdirektivet har handlat om två frågor. Den ena är artikeln som under flera års hård debatt haft nummer 13 men som nu formellt fått nummer 17 i kompromissen som parlamentet röstat om. Den kräver att plattformar på internet, till exempel Facebook och Google, med tekniska hjälpmedel ska förhindra att upphovsrättsskyddat material laddas upp på nätet.

Den andra är artikel 11 (heter nu 15 i kompromissen) som kräver att plattformarna betalar licensavgifter till publicister, förläggare och mediehus när de länkar till deras material. Måns Jonasson ser problem med båda och anser att konsekvenserna är svåra att överblicka.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons