Annons
X
Annons
X

”Upphetsad granskning”

Mer ska göras för att omvandla svarta tjänster till vita, förklarar statsminister Fredrik Reinfeldt. Men han är kritisk till mediernas hantering av statssekreterarnas skattesynder.

[object Object]
Fredrik Reinfeldt är kritisk till hur medierna har hanterat statssekreterarnas skattesynder. Foto: CAROLINE TIBELL

Statsminister Fredrik Reinfeldt fick igår ett avbrott i mediekarusellen när han besökte Vivallagården i Örebro. I ett samtal med en grupp flickor i yngre tonåren fick han ventilera allt från ätstörningar till klädkoder. Efteråt handlade dock pressfrågorna framför allt om att 17 av 33 av regeringens statssekreterare köpt svarta tjänster.

Statsministern menade att de senaste dagarnas mediegranskning varit alltför ”upphetsad”. Han var kritiskt till att små och stora förseelser, nya och gamla, alla dras över samma kam.

– Det blir så väldigt dramatiskt när det förs ihop till en klump. Av det drar man långtgående och kanske alltför kraftfulla slutsatser, förklarade han men underströk samtidigt att det inte är acceptabelt att någon ”tar lagen i egna händer och gör grova överträdelser”.

Annons
X

Om någon däremot för 25 år sedan betalade 2 000 kronor för barnpassning, kanske det inte är så mycket att hetsa upp sig över, enligt Fredrik Reinfeldt. Men att regeringen skulle se allvarligare på bidragsfusk än skattefiffel, tillbakavisade han.

– Vi har mycket på gång för att göra svart vitt, förklarade han.

Fler insatser kommer, både när det gäller att kontrollera individer som fuskar men för att minska skattefifflet i enskilda branscher.

Men statsministern är samtidigt öppen för att diskutera var beloppsgränser ska ligga för när köp av tjänster blir skattepliktiga. Han kan också tänka sig att inte ”ställa lika höga krav på inrapporteringen.

– Och i stället se till att det vi kräver verkligen efterlevs.

Efter de senaste veckornas affärer har diskussionerna om partiernas egna etiska riktlinjer tagit ytterligare fart i flera av partierna. I moderaternas kandidatförsäkran förbinder man sig att agera utifrån god moral. Partisekreteraren Per Schlingmann påpekar samtidigt att det är viktigt att företrädarna är ”öppna och ärliga med misstag som har gjorts”.

– Vi måste undvika ett system som stöter bort människor.

Socialdemokraternas kandidatförsäkran handlar i stora drag om att inse ansvaret i att ha ett förtroendeuppdrag.

– Samtidigt finns det inga snövita människor. Alla kan göra fel i något skede av livet, säger partisekreteraren Marita Ulvskog.

Folkpartiet har etiska regler för sina företroendevalda. Liksom i de andra partierna förs, enligt partisekreteraren Erik Ullenhag, en diskussion om vilka krav som kan ställas och var gränserna går.

Anders Flanking (c) anser att partiets riktlinjer för de förtroendevalda fungerar bra, men håller man på med politik måste man vara sin egen revisor, säger han.

Lennart Sjögren (kd) förutsätter att alla som företräder partiet tar ett stort personligt ansvar att man följer lag och förordningar.

Inom miljöpartiet ställs regionala krav på dem som ska nomineras till riksdagslistorna. Det viktiga är att vara öppen med ”sina lik i garderoben”.

Anki Ahlsten (v) menar att det inte behövs någon försäkran om att hålla sig till en god skattemoral.

– Hos oss är det så självklart att betala skatt för att hålla upp en stark offentlig sektor.

Två av 25 statssekreterare i den förra socialdemokratiska regeringen uppger att de har köpt svarta tjänster, enligt en rundringning redovisad i SVT i går kväll. En har svarat att hon anlitat ”svart” dagmamma och den andra att hon betalat ”svart” för en bilreparation.

Annons
Annons
X

Fredrik Reinfeldt är kritisk till hur medierna har hanterat statssekreterarnas skattesynder.

Foto: CAROLINE TIBELL Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X