Upphandlingskaos skapar oro på SFI-utbildningar

Hundratals miljoner står på spel när Stockholm ska upphandla vuxenutbildning, såsom svenska för invandrare. Men processen har överklagats – två gånger. Nu rasar utbildningsföretagen. Osäkerheten kring vilka aktörer som ska bedriva vuxenutbildningen pressar lärare och elever som kan tvingas byta skola.

Under strecket
Publicerad

Mehdi Haydari, i förgrunden, kände inte till att det finns risk att Lernia blir av med uppdraget efter den senaste upphandlingen i Stockholms stad, men konstaterar att han får byta skola i så fall.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Antonio Fermin Acosta i grått är verksamhetschef på Lernia i Kista. Han konstaterar att situationen med den strandade upphandlingen är ett dilemma. "En viss oro uppstår bland lärare, men för oss handlar det mest om att hålla alla informerade". Samtidigt säger han att verksamheten fortsätter som vanligt, skolan har nyligen anställt ny personal och Lernia har ett långsiktigt tänkande för sin verksamhet.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Marcus Strömberg och Charlotte Vällfors på Academedia menar att situationen skapar otrygghet för lärare och elever.

Foto: Anders Ahlgren
Annons

Stockholms stad ska minska antalet aktörer inom vuxenutbildning, såsom svenska för invandrare (SFI). Men processen har dragit ut på tiden. Anledningen är att upphandlingarna har överprövats - två gånger.

För de olika aktörerna står stora belopp på spel. Nykomlingen Astar som vunnit båda upphandlingarna bedömer att uppdraget är värt närmare 100 miljoner kronor per år.

Annons
Annons
Annons