Annons

Uppgörelsen måste tas på allvar

I vår migrationsuppgörelse med regeringen står tydligt att rätten till vård för asylsökande ska utökas, men frågan dras ändå i långbänk. I höstens statsbudget måste reformen ingå – annars hotas stödet för hela överenskommelsen. Det skriver Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och migrationspolitiska talesperson Maria Ferm.

Under strecket
Publicerad

För drygt ett år sedan ingick Miljöpartiet de gröna och regeringen en historisk ramöverenskommelse om den samlade asyl- och migrationspolitiken. Överenskommelsen kom till stånd i kölvattnet av Sverigedemokraternas intåg i riksdagen. Människor protesterade på gator och torg efter valet för att visa att det finns ett starkt folkligt stöd för ett öppet Sverige och att de inte gett politikerna något mandat att bygga murar i deras namn.

Det unika med den migrationspolitiska överenskommelsen är att den möter främlingsfientlighet med det enda som den inte tål: mer öppenhet, mer humanism och mer demokrati. Uppgörelsens värde ligger i att de reformer den innehåller också blir verklighet. Det är nu hög tid att regeringen visar att man tar uppgörelsen på allvar.

Annons
Annons
Annons