Annons

Uppgifter: VM-löpare dopade – fångades på film

Två ungdomar på en löprunda i Eldoret, i de västra högländerna i Kenya. Den klassiska löparnationen är ett av fem länder som granska extra noga av internationella friidrottsförbundet när det gäller misstankar om dopning. Arkivbild.
Två ungdomar på en löprunda i Eldoret, i de västra högländerna i Kenya. Den klassiska löparnationen är ett av fem länder som granska extra noga av internationella friidrottsförbundet när det gäller misstankar om dopning. Arkivbild. Foto: Ben Curtis/AP/TT

Två kenyanska VM-löpare har filmats av dold kamera när de injicerar epo.

Avslöjandet från tyska ZDF och kommer med bara dagar kvar till friidrotts-VM i Doha.

Under strecket
Lasse Mannheimer / TT
Publicerad

Det ska handla om en kvinnlig och en manlig löpare, båda uttagna till VM, som har fångats på kamera när de injicerar bloddopningsmedlet epo på ett lokalt apotek i Kenya.

Kenyanska friidrottsförbundets styrelseledamot Barnabas Korir är tydlig med vilka riktlinjer som finns, när han intervjuas av ZDF.

– Vi ser till att vårt landslag följer reglerna. Med det här landslaget har vi fört ännu fler intensiva samtal, vi har hållit seminarier och utbildat dem i de internationella regler som gäller och testat idrottarna många gånger. De känner till konsekvenserna: om man dopar sig kastas man ut ur laget och får aldrig mer bära de kenyanska landslagsfärgerna igen, säger Barnabas Korir.

Internationella friidrottsförbundet (IAAF) har sedan tidigare stängt av Ryssland från alla internationella friidrottstävlingar på grund av omfattande och statsunderstödd dopning, men närmare 130 ryska friidrottare har fått klartecken att tävla i VM under neutral flagg.

En liknande avstängning skulle kunna falla på Kenya, som är ett av fem länder som granskas extra när det gäller dopningsförseelser, säger Brett Clothier, chef för IAAF:s fristående antidopningsenhet AIU.

– Det här är väldigt allvarliga anklagelser och vi är inte så naiva att vi tror att den här typen av problem och korruption inte finns i Kenya, säger Brett Clothier till ZDF.

– I de här länderna finns det stora problem med dopning och därför har de väldigt strikta regler och förordningar som de måste följa. Om de inte följer reglerna kan IAAF välja att helt stänga av landet.

Friidrotts-VM i Doha inleds den 27 september.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons