Annons
X
Annons
X

Uppgifter till SvD: Amerikanskt spaningsflyg bakom kränkning

Det var ett amerikanskt signalspaningsflygplan som kränkte svenskt luftrum den 18 juli, enligt uppgifter till SvD. Planet ska ha jagats över Östersjön av ryskt flyg och därefter vikt av mot Sverige. Varken UD eller Försvarsmakten vill bekräfta eller dementera uppgifterna.

På onsdagen skrev SvD att svenskt luftrum kränktes den 18 juli i år. Av ett hemligstämplat dokument från Försvarsmakten framgår att ett flygplan tillhörande en utländsk stat befann sig totalt 14 minuter i svenskt luftrum. Planet flög tvärs över Gotland och vek sedan av söderut och korsade då luftrummet utanför Öland.

**Enligt Försvarsmakten **hade man koll på planet under drygt en och en halv timme då det befann sig över Östersjön. När det plötsligt vek av mot Gotland och begärde passage nekades tillträde till svenskt luftrum. Planet hann trots detta flyga totalt 21 mil i svenskt luftrum innan det vek av söderut. Besättningen ska till slut ha övertygats av flygledningen om att de inte hade tillträdestillstånd, enligt Försvarsmakten.

Varken UD eller Försvarsmakten har velat bekräfta vilket land flygplanet tillhör.

Annons
X

**Men enligt uppgifter **till SvD rör det sig om ett amerikanskt signalspaningsflygplan av modellen Boeing RC-135 – ett högteknologiskt flygplan som används av USA för att samla in underättelsematerial.

När det amerikanska flygplanet befann sig över Östersjön ska det ha motats bort av ryskt jaktflyg som gick upp från den ryska enklaven Kaliningrad. Därefter ska planet ha vikt av in mot Sverige, enligt uppgifterna till SvD. Besättningen ska sedan ha velat ta den genaste vägen rakt över Sverige, men alltså fått veta av flygledningen att det inte gick vägen och man fick då flyga runt den svenska kusten.

**Enligt SvD:s uppgiftslämnare **vill Sverige tydligt markera mot USA att man värnar sin territoriella integritet. Dessutom skulle det sända en oönskad signal till Ryssland om man lät planet passera över svenskt luftrum.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  UD vill inte bekräfta eller dementera om planet var amerikanskt utan hänvisar till att ärendet är avslutat efter att en företrädare för det aktuella landets ambassad kallats upp.

  Var det en företrädare för den amerikanska ambassadören?

  – Vi har kallat upp den aktuella företrädaren och pratat om de här frågorna och vikten av att respektera de svenska tillträdesbestämmelserna, säger Lena Tranberg på UD:s presstjänst.

  Mötet med företrädaren för den aktuella ambassaden ägde rum i onsdags förmiddag, enligt Lena Tranberg. Hon vill inte gå in på vilken respons UD fick av företrädaren.

  Var det ett signalspaningsflygplan som kränkte svenskt luftrum?

  – Det var ett så kallat statsluftfartyg, men inget stridsflyg, säger Lena Tranberg.

  Gabor Nagy, flygtaktisk chef på Försvarsmakten, vill inte heller kommentera om planet var amerikanskt eller om det rör sig om ett signalspaningsflygplan.

  Blev planet tvingat av ryska jaktplan att vika av mot Sverige?

  – Jag kommenterar inte det heller.

  SvD har tidigare skrivit om att den militära aktiviteten har ökat betänkligt i Östersjön under de senaste månaderna till följd av den eskalerande krisen runt Ukraina, exempelvis gjordes rekordmånga Gripenstarter i juni till följd av fler militärövningar och incidenter.

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X