Annons
X
Annons
X

Uppgifter om dödade i Teheran

Läget är spänt i Teheran efter att tusentals demonstranter drabbat samman med polis beväpnad med batonger, tårgas och vattenkanoner.

Av TT
(uppdaterad)
Foto: REUTERS

Protesterna i Iran

Enligt statskontrollerad tv har 13 personer dödats i sammandrabbningar.

Iransk statskontrollerad tv säger i dag att 13 personer dödades i sammandrabbningar med polis i Teheran. Den statligt styrda, engelskspråkiga tv-kanalen Press TV uppger också att två bensinstationer stacks i brand och att en militärpostering attackerades av ”upprorsmakare” enligt Reuters.

Enligt CNN bekräftar sjukhuskällor i Teheran att 19 människor dödats i oroligheterna, enligt obekräftade uppgifter handlar det om så många som 150.

Annons
X

Organisationen International Campaign for Human Rights i Iran uppger att ett stort antal demonstranter misshandlats och skadats av säkerhetsstyrkor då de greps när de sökte sjukhusvård. Enligt organisationen har ett antal skadade demonstranter sökt skydd på utländska ambassader, uppger CNN.

Det är svårt att få uppgifterna från Iran bekräftade då kulturdepartementet i går förbjöd utländska medier från att rapportera från demonstrationerna utan tillstånd från de iranska myndigheterna. Det brittiska etermediebolaget BBC:s Irankorrespondent har fått order att lämna landet, skriver Fars.

Storayatollan Hossein Ali Montazeri uppmanar till tre dagars landssorg från och med onsdag för dem som mist livet under valprotesterna. Uppmaningen framförs via hans egen internetsajt.

Bland de iranska religiösa ledare som är kritiska mot regimen i dag är han den som har den högsta religiösa rangen. Montazeri hade en aktiv roll i samband med den islamiska revolutionen för 30 år sedan, men har senare kommit på kant med revolutionens ”förvaltare” och suttit i husarrest.

Gripandena sker nu tätt. Förre presidenten Ali Akbar Hashemi Rafsanjanis dotter har gripits för att få ”beskydd”, rapporterar nyhetsbyrån Fars i Iran. Faezeh Rafsanjani greps enligt iranska medier vid en demonstration i går. Hennes far, den förre presidenten, beskrivs som rival till den sittande presidenten Ahmadinejad.

Flera andra släktingar ska också ha gripits samtidigt. En säkerhetskälla säger till Fars att de har förts till närmaste militärbas, där de måste stanna tills läget har lugnat sig.

Två framstående journalister har också gripits enligt AFP. Enligt kolleger har Jila Bani Yaghoub och Bahman Ahmadi Amouie, som båda arbetar för flera reformvänliga tidningar, förts bort sent i går.

Därtill har iranska myndigheter har gripit misstänkta medlemmar i Folkets mujahedin, uppger en statlig tv-kanal i dag, enligt Reuters. De gripna anklagas för ”terroristaktiviteter” och ska ha satt eld på bussar och ägnat sig åt allmän förstörelse.

Folkets mujahedin (MEK), som grundades 1965, är terrorstämplad både i Iran och i USA. EU tog dock bort terrorstämpeln i januari i år.

Den statliga tv-kanalen uppgav i går att de gripna hade fått militär träning i Irak. Deras aktiviteter styrdes från MEK:s högkvarter i Storbritannien, enligt nyhetskanalen.

”Ledare för gruppen har förmått medlemmar att utföra terrordåd som att sätta eld på bussar och bensinstationer samt attackera Basij-milismän”, uppgav den statsstyrda tv-kanalen, som dock inte sade hur många personer som gripits.

Omkring 2 000 demonstranter försökte trots mötesförbud samlas vid Teherans universitet i går för att protestera mot presidentvalet den 12 juni.

Presidentvalet vanns enligt regimen av Ahmadinejad. Men Mir Hossein Mousavi och Mehdi Karroubi, som båda var kandidater, har protesterat och 646 fall av misstänkt fusk har anmälts.

Ahmadinejads tre motkandidater hade under lördagen beretts tillfälle att lägga fram synpunkter inför Väktarrådet, Irans högsta valmyndighet. Bara en kom: Mohsen Rezai, tidigare chef för en av den islamiska republikens elitstyrkor. Även han har klagat på valet, men inte som de två andra krävt att det ska göras om.

Mousavi - som själv har rört sig i den islamiska statens inre cirklar och var premiärminister på 80-talet - sade i går kväll att han är redo för ”martyrskap”.

Han sade också att han inte avser att konfrontera den islamiska staten och tillade att genom att inte ge tillstånd till lagliga demonstrationer riskerar den islamiska staten ”farliga konsekvenser”.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Foto: REUTERS Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X