Annons

Drottningen godkänner Boris Johnsons önskan

Boris Johnson och drottning Elizabeth II vid ett möte i juli. Nu har de talats vid igen. Arkivbild.
Boris Johnson och drottning Elizabeth II vid ett möte i juli. Nu har de talats vid igen. Arkivbild. Foto: Victoria Jones/AP/TT

Den brittiska drottningen har godkänt att parlamentet kan starta ett nytt arbetsår den 14 oktober, som regeringen önskar, rapporterar Reuters och flera brittiska medier.

Parlamentet kan ajourneras från som tidigast den 12 september till och med allra senast den 14 oktober, lyder drottningens beslut enligt ett uttalande från det brittiska kronrådet.

Under strecket
TT
Publicerad

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Foto: Daniel Cole/AP

Formellt handlar det om att bestämma när drottningen ska hålla sitt tal, som normalt sett markerar starten för det nya parlamentsåret efter ledigheten. Drottningen läser under talet upp en regeringsförklaring som det brittiska underhuset sedan röstar om. Johnson vill att talet ska hållas den 14 oktober och att en omröstning sedan sker 21–22 oktober.

Syftet med Johnsons nedstängningsplaner bedöms vara att begränsa parlamentets tid att motsätta sig hans brexitplan inför utträdet den 31 oktober, något som Johnson dock dementerar med kraft.

Annons
Annons
Annons