Annons
X
Annons
X

Uppgifter: Ehrling och Knutzen lämnar Nordea

En stor ommöblering är på gång i Nordeas styrelse vid vårens bolagsstämma. Vice styrelseordförande Marie Ehrling och styrelseledamoten Tom Knutzen kommer att lämna bankens styrelse, enligt säkra uppgifter till SvD Näringsliv.

[object Object]
Marie Ehrling. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Det är två tunga personer med stor erfarenhet från Nordeas styrelse som kommer att försvinna från Nordea i vår. Både dansken Tom Knutzen och vice ordförande Marie Ehrling har suttit i bankens styrelse 10 år vardera – men kommer alltså inte att fortsätta i styrelsen efter årsstämman den 16 mars.

Nordea har drabbats av flera skandaler under senare år, bland annat bankens inblandning i Panama-skandalen och Finansinspektionens angrepp på banken. Finansinspektionen konstaterade i somras att Nordeas kontroll av terrorfinansiering och penningtvätt var i princip obefintlig under åren 2012–2013.

Det var Dagens Industri som först kunde avslöja att Marie Ehrling kunde vara på väg bort från styrelsen. Hög arbetsbelastning och eventuella konflikter ska ha varit några möjliga skäl till hennes beslut.

Annons
X

Enligt SvD Näringslivs källor, med koppling till Nordeas ledning, är det framför allt personliga skäl som är grund för avhoppen.

Dock är det inte osannolikt att Marie Ehrlings höga arbetsbelastning har varit ett viktigt skäl för hennes avhopp. Ehrling sitter på två ordförandeposter på Stockholmsbörsen, i Securitas och i Telia Company.

Nordea-styrelsens verkliga veteran Lars G Nordström, 73 år gammal, är dock inte på väg bort från styrelsen, enligt uppgifter till SvD Näringsliv. Veteranen, som suttit i styrelsen sedan 2003, uppges i stället ha en stark position i styrelsen och kommer att sitta kvar.

Vilka som kommer att ersätta Ehrling och Knutzen är fortfarande okänt.

Annons

Marie Ehrling.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X