Folkhälsomyndigheten vill behålla restriktioner

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Arkivbild. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Folkhälsomyndigheten anser inte att det är läge för lättnader redan 3 maj, utan föreslår 17 maj som nytt datum. Regeringen väntas i dag komma med besked om coronarestriktioner för maj.

Under strecket
Maria Davidsson / TT
Publicerad
Annons

Vid lunchtid håller statsminister Stefan Löfven (S), socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson en digital pressträff.

Det mesta talar för att lättnader när det gäller begränsningar för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster skjuts på framtiden ännu en gång.

Folkhälsomyndigheten hoppades först på 11 april, sedan på 3 maj. Men myndigheten begär nu i en hemställan att regeringen väntar med att införa lättnader till 17 maj. Orsaken är att smittspridningen fortfarande är omfattande och belastningen på intensivvården hög.

Ett utkast till förordning om lättnader i deltagartaken för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar finns klar. Det gäller till exempel höjda publiktak för konserter, biografer och idrottsevenemang, men även att Gröna Lund och Liseberg ska slippa regeln om max åtta besökare.

Men efter Folkhälsomyndighetens begäran om att skjuta på lättnaderna, kommer regeringen med största sannolikhet att avvakta med att besluta om förordningen.

De restriktioner som gäller för till exempel restauranger, butiker och gym regleras dock inte av begränsningsförordningen, som hemställan handlar om. De bestämmelserna beslutar Folkhälsomyndigheten själv om.

Annons
Annons

Nuvarande regler gäller fram till 3 maj och FHM måste därför snart ge besked om även de kommer att förlängas.

Det handlar bland annat om att restauranger och caféer måste stänga klockan 20.30, rekommendationen att handla ensam och att det får vara högst 500 personer samtidigt inne i varuhus och butiker.

Även om det inte är läge just nu att införa lättnader, så har ändå vissa begränsade lättnader diskuterats på Folkhälsomyndigheten, enligt uppgift till TT. Orsaken är att allt fler blir vaccinerade och att smittspridningen väntas gå ned när vår- och sommarvärmen kommer. Det skedde förra året.

Trycket på lättnader är hårt från kultur-, idrotts- , och nöjesvärlden, samt från restaurangbranschen. Många vill veta vad som kommer att gälla i sommar. Till exempel är det oklart när och hur Gröna Lund och Liseberg kan öppna för säsongen.

En lättnad som diskuterats är om restauranger ska kunna ha öppet längre än till klockan 20.30. Ett argument för det är att restauranger då kan ha två sittningar per kväll i stället för en – och därmed minska trängseln. Det diskuteras också om det går att ha särskilda regler för uteserveringar.

Det har också diskuterats om man ska ta bort regeln om max en person per bord på serveringsställen i gallerior, som saknar egen ingång. Den regeln har i praktiken visat sig vara svår att hålla fast vid och är svårförståelig för allmänheten.

En annan lättnad som övervägts berör barn- och ungdomsidrotten. Idrottsföreningar är oroliga för att barn kommer att sluta träna om de inte har matcher och läger att se fram emot.

När det i veckan meddelades att fotbollsturneringen Gothia Cup ställs in för andra året i rad, vädjade generalsekreteraren Dennis Andersson till statsminister Stefan Löfven att "rädda våra barns hälsa". Andersson pekade på rapporter om att många slutar med sin idrott.

– Det är väldigt alarmerande, sade han till TT.

Diskussioner pågår mellan Riksidrottsförbundet och Folkhälsomyndigheten om hur avrådan från matcher och tävlingar kan lättas upp.

Men Folkhälsomyndigheten och regeringen måste dock överväga risken för att även stegvisa och begränsade lättnader kan skicka signalen att det går att slappna av nu.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons