Annons
X
Annons
X

Uppgift: Sverigekopplade Belkaid "befälhavare" i Paris-dådet

I Sverige levde Mohamed Belkaid ett till synes enkelt liv. Hans tid i landet kantades av småbrott och mindre engagemang i bolag. Han lämnade Sverige för Syrien och anslöt sig senare till en terrorcell i hjärtat av Europa.

Nya uppgifter gör gällande att Belkaid hade en ledande roll i attackerna i Paris och inför Brysseldåden.

(uppdaterad)
Brysselattackerna

Foto: AP

Mohamed Belkaids liv tog slut i stadsdelen Forest i Bryssel den 16 mars, bara dagar innan det blodiga attentatet mot flygplatsen Zaventem och tunnelbanan i Maelbeek. Han blev ihjälskjuten av polis vid ett tillslag mot misstänkta personer med koppling till terrornätverket IS. En del uppgifter gör gällande att han var tungt beväpnad vid tillfället.

Den algeriske medborgaren Belkaid hade levt i Sverige i några år fram till 2014. I Sverige dömdes han för några småbrott. Belkaid var även aktiv som suppleant i två bolag med koppling till byggbranschen. Han levde på en adress utanför Stockholm tillsammans med en kvinna som numera är avliden.

SvD:s eftersökningar visar att kvinnan var aktiv i två andra bolag under tidiga 1990-talet. I de bolagen, bland annat en bilfirma, satt även en svensk man i styrelsen. Samme man, idag i 50-årsåldern, sitter nu som ledamot i de bolag där Belkaid nu är registrerad som suppleant.

Annons
X

Mohamed Belkaid. Foto: Polisen

Den 50-årige bolagsmannen har inte kunnat nås. SvD:s eftersökningar visar att mannen, som alltså varit bekant med den kvinna Belkaid levde med i Sverige, förekommer i flera konkurser. För bara ett par dagar sedan ändrade 50-åringen sin adress från samma ort där Belkaid kom ifrån, till ett annat län.

Belkaid dök upp på den mediala radarn i samband med läckta IS-dokument som visade tusentals namn på personer som anmält sig till terrorgruppens nätverk. Belkaid fanns med på listan, anmäld som en självmordsbombare.

Det tillhör säkerhetspolisens natur att man inte alltid kan dela med sig av den info man har eller inte.

Men vem var egentligen Mohamed Belkaid som hade levt flera år i Sverige? Var han en simpel tjuv? Och hur mycket visste svenska säkerhetstjänsten?

Mycket pekar nu på att han hade en central roll i Parisattackerna, där 130 personer dog och över 350 skadades.

Följande är bekräftat: belgisk polis efterlyste Belkaid redan i början av december 2015, han gick då under ett falskt namn; Samir Bouzid. Identiteten användes fyra dagar innan Parisattackerna. Belkaid hade skickat cirka 7400 kronor via Western Union, pengar som gick direkt till en kvinna vid namn Ait Boulahcen Hasna, kusin till en av attentatsmännen bakom Parisattackerna.

Bilder ur den belgiska polisens efterlysning från den 4:e december 2015, några veckor efter Parisdåden. Foto: Police Fédérale Belgique

Belkaid efterlystes som "farlig och beväpnad" den 4:e december 2015.

Uppgifter gör nu även gällande att Belkaid hade den ledande rollen inför attackerna i Bryssel innan han dog. Amerikanska CNN citerar belgiska säkerhetskällor som menar att Belkaid troligen även var befälhavare för IS terrorcell som utförde attacken i Paris.

Från svenskt håll är det dock locket på när det gäller Belkaid som bodde i Sverige i flera år.

SvD har frågat Säpo om Belkaid varit föremål för någon utredning eller om den känt till vem Belkaid egentligen var. Klart är att han lämnade Sverige för Syrien och att han kom tillbaka till Europa för att utföra blodiga attentat i terrorgruppen IS namn. Hade Belkaid kontakt med terrorgruppen från Sverige innan han åkte?

Säpo svarar via mejl:

"Vi går ytterst sällan in på uppgifter om enskilda personer. Som vi har sagt tidigare: den information vi kan ha i ärendet kommunicerar vi med belgiska myndigheter. Vi överlåter till dem att göra bedömningen om vilken information som kan lämnas med hänsyn till den pågående polisutredningen", svarar Säpos pressekreterare Fredrik Milder.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) vill inte kommentera uppgifterna om att Belkaid kan ha haft en betydligt mer central roll.

– Jag kan inte kommentera det, det måste du fråga de som gör gällande att det är så.

Säpo vill inte kommentera om organisationen över huvud taget känner till den här personen. Vad tänker du om att de inte vill kommentera det här, som ju kan upplevas som viktigt för allmänheten att få reda på?

– Det har jag ingen uppfattning om. Säkerhetspolisen har säkert goda skäl till att inte kommentera. Det tillhör säkerhetspolisens natur att man inte alltid kan dela med sig av den info man har eller inte. Jag har förståelse för att man gör de valen, säger Anders Ygeman till SvD.

Polismyndigheten hänvisar i sin tur till Säpo.

– Det är ingenting som vi kan kommentera när det är kopplat till individer. Det är Säpo som har den frågan och då har inte vi några andra kommentarer än att vi hänvisar till Säpo, säger Fredik Wallén, talesman hos Polismyndigheten.

Annons
Annons
X
Foto: AP Bild 1 av 3

Mohamed Belkaid.

Foto: Polisen Bild 2 av 3

Bilder ur den belgiska polisens efterlysning från den 4:e december 2015, några veckor efter Parisdåden.

Foto: Police Fédérale Belgique Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X