Recension

Hur går det till inom vetenskapen?Uppfriskande kritik av berömda intellektuella

Under strecket
Publicerad
Annons

Ord som ”vetenskaplig forskning” framkallar lätt starkt positiva associationer. Man länkar gärna samman dem med termer som sanningslidelse, opartiskhet, saklighet och liknande honnörsord. Men hur ser det ut i den krassa verkligheten när helt andra faktorer, till exempel statusjakt, revirtänkande och auktoritetstro också gör sig gällande?
Den problematiken belyser Sören Halldén, tidigare i många år professor i teoretisk filosofi vid Lunds universitet i en nyutkommen bok: Hur går det till inom vetenskapen?

Författaren är uppskattad även utom den snäva fackkretsen tack vare skrifter som ”Nyfikenhetens redskap” (1980) och ”Den bortglömda mognaden” (1987). Den aktuella boken har, heter det, vuxit fram ur den entusiasm för vetenskapen som författaren kände som ung. Entusiasmen varade långt in i 40-årsåldern, kanske längre - så länge som han var låst vid tvingande detaljarbete; den ”sjönk ihop” i och med att hans orientering vidgades. Han har kommit fram till slutsatsen att arbetet med kunskapen liknar andra former av arbete: ”Det som är förträffligt blandas med det som är felaktigt, obehagligt och direkt farligt.”

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons