Uppföljning: Tre rätt av fyra

Köpråden i Nilörngruppen, Homemaid och Capio blev bra medan vår chansning i förhoppningsbolaget Pharmacolog blev sämre. Andra bolag som analyserades var: Gunnebo, Eurocon, Tobin Properties, Spago Nanomedical, Waystream, SDS, Balco och Avanza. Vi följer också upp en krönika om Bitcoin.

Läs mer om Börsplus uppföljning

Kommentar till alla aktieanalyser från 8 till 21 oktober 2017

Spago Nanomedical −45% (Neutral)

Slutsatsen för ett år sedan var att Spago framstår "som ett mycket seriöst och välskött bolag med starka aktieägare som är villiga att fortsätta investera i utvecklingen och uppenbart räknar med framgång. Det är inte dåligt och kan räcka långt. Att välja att vara med på resan behöver inte vara fel." Den formella slutsatsen var "fyra tärningsögon" vilket är Börsplus sätt att vara "positivt neutral" till förhoppningsaktier. Hör och häpna har det också gått någorlunda bra för Spagos aktie. Man har hunnit med ytterligare en nyemission, riktad till fina investerare med Carl Bennet i spetsen och nått positiva resultat i preklinisk studie av Spagopix samt fått patentgodkännande av Tumorad. Börsvärdet är 200 Mkr. Inte överdrivet dyrt givet att det hela verkar gå åt rätt väg och finanserna borde räcka fram till den troliga optionslösen som våren 2019 ger ytterligare knappt 40 Mkr om börskursen är över 8,50 kronor.

Homemaid +51 % (Köp)

Investeringen blev riktigt bra tack vare att det avknoppade bemanningsbolaget Veteranpoolen gått som ett skott på börsen. Veteranpoolen har nu ett börsvärde på 350 Mkr vilket faktiskt är mer än hela koncernen värderades till för ett år sedan – inklusive städrörelsen i Homemaid. Det är inte helt uppåt väggarna. Veteranpoolen värderas till 12 gånger rullande rörelsevinst och växer 50 procent.

Nilörngruppen +16% (Köp)

Företaget tillverkar etiketter till kläder, värderas lågt och har hög utdelning. Tillväxten har varit ett frågetecken under året som gått. Pessimismen var extra stor efter Q3:an förra året då vi passade på att tipsa om aktien. Rådet blev bra , men bolaget är svajigt. Att vd och storägare säljer aktier är ett rejält minus.

Bitcoin +17% (Neutral)

Priset är ungefär tillbaka där det var för ett år sedan. Efter en uppgång till 20 000 dollar och sedan ett ras tillbaka. Börsplus tes att värdet på kryptovalutor är svårskattat kvarstår. Långsiktigt är det här inte en bra tillgång att äga.

Capio +24 % (Köp)

Tesen var att vårdbolaget kunde lyfta sina marginaler. Det har inte spelat ut som väntat utan köprådet räddades av budet från Ramsay. Kunde blivit ännu bättre om vi inte tagit bort köprådet innan budhöjningen.

Balco +4% (Neutral)

Vi tyckte man kunde teckna introduktionen men efter en snabb kursvinst var vi nöjda. Aktien har klarat byggfrossan oväntat bra hittills.

Gunnebo −33% (Neutral)

Säkerhetskonglomeratet hade en dålig avslutning på 2017 och hittills har börsen varit skeptisk till de strukturgrepp styrelsen tagit för att vända Gunnebo. Aktien har varit usel. Det var rätt att avstå.

Eurocon -3% (Neutral)

Konsultbolaget presterade på toppen av sin förmåga, menade vi för ett år sedan. Resultatmässigt har Eurocon planat ut på en hög nivå. Relativt låg värdering och bra utdelning har gett aktien stöd.

Waystream −60 % (Neutral)

Kurskollaps för det lilla bolaget som säljer nätverksutrustning till stadsnätsoperatörer. Waystream behöver växa sig ett par storlekar större. Istället har intäkterna krympt.

SDS −41% (Neutral)

Bolag som numera konkursade Inuvo (f.d. Seamless) satte på börsen med hyggligt fina siffror i ryggen. Men de fina vinsterna försvann snabbt och aktien är en enorm besvikelse.

Avanza +68% (Neutral)

En oväntad vinnare. Inga av de risker vi såg kring bolaget, som press på courtaget, har satt käppar i hjulen. Istället har Bitcoinhausse och ett enormt nykundsintag eldat på intäkterna. Utsikter om höjda räntor skadar inte heller.

Tobin Properties −66% (Neutral)

Krisande bostadsutvecklare som räddats av Klövern. Osäkerhet kring finansieringen och den totala avsaknaden av insiderköp, trots kraftiga kursfall, gjorde att vi drog öronen åt oss.

Pharmacolog −37% (Köp)

För ett år sedan gjorde bolaget en rätt brutal nyemission som pressade kursen till ett vad vi trodde intressant spekulativt köpläge. Det fanns möjligheter att komma ur en sådan affär med hygglig vinst men har man kvar sina aktier så har man tvingats genomlida en till nyemission. Listbytet till First North har inte gjort någon nytta och aktien har rasat rejält.

Den intresserade kan hitta alla våra analyser genom att söka i Analysarkivet.

Beställ SvD Börsplus - SvD Kundservice kundservice.svd.se

Läs även

Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X