Uppföljning: Sju av nio rätt

Ytterligare en bra omgång. Vi fick rätt i Amazon, Starbucks, Colabitoil, Starbreeze, Awardit, Attana och Goldblue. Sämre gick det med Kappahl och Ecoclime. Andra aktier som analyserades var: Alzinova, Sealwacs, Rottneros, Actic och SSM.

Läs mer om Börsplus uppföljning

Kommentar till alla aktieanalyser från 5 till 18 november 2017

Starbreeze +63% (Köp)

Vi tippade att Starbreeze-aktien skulle få ett lyft allt eftersom bolagets storsatsning Overkill’s The Walking Dead närmade sig lansering. Det fick vi också rätt i – men vid första tecken på kvalitetsproblem med spelet slopade vi köprådet på kursen 13,00 kronor. Bra så, eftersom spelet lanserades nyligen med ett betydligt sämre utfall än många väntat sig. Aktien handlas i dag kring 2,50 kronor och insiders har sålt stora mängder aktier.

Alzinova +99% (Neutral)

Aktien fick ett stort lyft när Bioarctic redovisade Fas 2-data som visade på effekt för deras substans mot Alzheimers. Det var en framgång som smittade av sig eftersom Alzinovas forskning baseras på en liknande ansats. Bolaget passar nu på att hämta in pengar för en Fas 1-studie i Finland 2019.

Amazon +68% (Köp)

Giganten fortsätter växa snabbt och går nu med vinst vare sig de vill det eller inte. (Amazon har tidigare varit tydliga med att vinsten är nedprioriterad). Vi tog hem köprådet när aktien stod i 1 886 USD och idag handlas den kring 1 500 USD.

Awardit +153% (Teckna)

Sköter lojalitetsprogram åt kunder som Ahlsell och noterades för ett år sedan. Vi gillade den stabilt fina lönsamheten och tyckte man kunde teckna. Efter noteringen har ledningen trampat på gasen och gjort flera större förvärv.

Attana −20% (Teckna ej)

Litet bolag inom uppdragsforskning som även utvecklar egna instrument. Fått till distributionsavtal och några nya kunder men intäkterna är låga och siffrorna röda på sista raden.

Goldblue −87% (Teckna ej)

Med ytterst begränsade resurser vill bolaget slå sig in på spelmarknaden i Asien. Hittills utan framgång och nu görs en nyemission. Som vi befarande gjorde man bäst i att hålla sig borta från den här noteringen.

Ecoclime +108% (Sälj)

Kom till börsen med en egen värmeväxlarprodukt i plast. Men strategin att genom aggressiva förvärv av lokala installationsfirmor öka omsättningen med nära 30 gånger till 2020 ger vi inte särskilt mycket för. Aktien har varit rejält hypad under året och ligger fortfarande på plus sedan noteringen. Men mätt från toppen i somras har aktien nu tappat 75 procent av värdet och vi tror inte någon vändning är motiverat.

Starbucks +20% (Köp)

Aktien har svajat under året bland annat efter att bolaget i somras meddelade att man kommer stänga ner lite fler butiker än tidigare väntat. Men under hösten har Starbucks återigen värderats upp och avkastningen blev bra i slutändan.

Rottneros +65% (Neutral)

Med ett pappersmassapris kring "all time high" är det inte konstigt att det fortsatt gå bra för Rottneros. Den starka dollarn (eller kanske snarare den svaga kronan) har hjälpt till.

Kappahl −29% (Köp)

När vi skrev om Kappahl för ett år sedan kom vi fram till två saker: (i) vi gillar inte bolaget och dess förutsättningar på lång sikt, men (ii) den stora extrautdelningen kan göra aktien intressant på kort sikt. Magkänslan säger att man ska hålla sig borta från sådana situationer och med facit var det lite som att plocka pengar framför ett skenande tåg. Aktien blev usel när verksamheten (snabbt) fortsatte försämras.

Colabitoil −75% (Sälj)

Att sälja drivmedel är en notorisk lågmarginalaffär och för oss stod det klart redan vid noteringen att Colabitoil inte kunde försvara en värdering på 300 Mkr. Det har varit helt rätt att undvika aktien.

Actic +2% (Neutral)

Gymkedjan har svårt att skapa tillväxt och resultatet möter inte förväntningarna. Ska byta vd.

SSM −63% (Neutral)

Det tog inte många kvartal innan den nynoterade bostadsutvecklaren havererade totalt på börsen. För ett år sedan såg vi stora risker bland annat kring SSM:s riskfyllda tornbygge vid Telefonplan. Bolaget har sedermera även stämts av tiotals upprörda bostadsköpare som vill hoppa av i flera försenade projekt. Detta tillsammans med den punkterade bostadsmarknaden har fått aktien att falla under 10 kronor.

Sealwacs −53% (Neutral)

Teknikbolaget är förmodligen det minsta bolag som Börsplus analyserat. Vi tyckte att satsningen verkade seriös men såg risken som skyhög.

Den intresserade kan hitta alla våra analyser genom att söka i Analysarkivet.

Beställ SvD Börsplus - SvD Kundservice kundservice.svd.se

Läs även

Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X