Annons

Uppföljning: Sju av elva rätt

En bra omgång där vi fick rätt i Axis, Ferronordic, Swedbank, Fingerprint, Fingerprint, Beijer Ref, Corline och Activision Blizzard. Plumparna i protokollet stavas Oscar Properties, Ework, Coca Cola och Electronic Arts. Andra aktier som analyserades var: Vitec, Lammhults, Apple, McDonalds och Take-Two Interactive.

Uppdaterad
Publicerad

Kommentar till alla aktieanalyser från 22 oktober till 4 november 2017

Axis +9% (Köp)

Börsplus satte köp i ”uppköpscaset” Axis när aktien stod i 336,50 kr, alltså strax under budnivån 340 kronor. Vi räknade med en budhöjning förr eller senare och rätt okej värdeskapande längs vägen. Så blev det. Vi köpte Axis till Börsplus portfölj och fick en avkastning som inte blev magisk men acceptabel.

Swedbank +4% (Köp)

Annons

En positiv avkastning på 4 procent är inte så mycket att skryta med men givet att börsen gått dåligt så räcker det till en relativ överavkastning som är +13 procent. Visserligen mätt mot det lite ”fuskiga” OMXS30-indexet men även med ett utdelningsjusterat index så är Swedbank en aktie som har varit bättre än de flesta att äga.

Activision Blizzard +8% (Köp)

Det är inte alltid glasklart vad som är ”rätt” eller ”fel” när man följer upp gamla råd och slutsatser. Det här är ett sådant gränsfall. Aktien har varit en vinnare under året – men tappat en tredjedel av värdet bara de senaste veckorna bland annat efter en svag rapport som befäster trenden att antalet användare av bolagets spel faller.

Corline +132% (Köp)

Läkemedelsutvecklare som inkasserade en högst oväntad men välkommen framgång genom ett avtal för sin huvudprodukt som ska ge 50 Mkr årligen. Köprådet slopades på 24,50 kr.

Coca Cola +8% (Sälj)

Vi hade svårt att svälja den höga värderingen på 23-24 gånger en bara svagt växande vinst. Särskilt som sockrad läsk alltmer känns som ett fenomen som hör gårdagen till. Coca Cola har dock överraskat med hygglig organisk tillväxt. Ihop med fortsatt höga utdelningar har aktien gått okej.

Oscar Properties −10% (Köp)

För ett år sedan utfärdade vi ett mycket spekulativt köpråd på Oscar Properties. Bostadsmarknaden hade då just börjat skaka och aktien halverats på bara en månads tid. ”Kravet” från vår sida var att insiders skulle köpa aktier eller att vi fick se andra tydliga indikationer på att värdet i bolaget var högre än priset. När dessa indikationer uteblev slopade vi köprådet en månad senare.

Ework −7% (Köp)

Konsultmäklaren har gått kräftgång på börsen senaste året då marginalerna konsekvent fortsatt falla. Nu har ledningen lovat ändring på det och vi är fortsatt positiva till aktien.

Lammhults −17% (Neutral)

Möbeltillverkaren har inte lyckats slå mynt av den starka svenska marknaden eller sina förvärv. Klart underbetyg till ledningen. Vi gav upp köprådet för ett år sedan vilket varit rätt.

Beijer Ref +41 % (Köp)

Grossist inom kylprodukter som haft enorm medvind tack vare nya miljökrav och en het sommar. Trots att vi slopade köprådet lite tidigt (130 kr) så gav aktien finfin avkastning.

Apple +32% (Neutral)

Iphone X verkar ha nått stor framgång och Apple har utvecklats ungefär som vi skissade på för ett år sedan. Skattelättnader och stora aktieåterköp har dock lyft vinsten per aktie rejält vilket också drivit på kursen.

McDonalds +8% (Neutral)

Ställer alltmer om till franchisemodell som minskar kapitalbehov och ökar utdelningar. Börsen gillar det även om direktavkastningen är rätt klen på 2,5 procent för nästa år.

Electronic Arts −18% (Köp)

Även Electronic Arts har haft ett turbulent år på börsen. Aktien toppade närmare 150 dollar under sommaren men har pressats rejält senaste månaderna bland annat efter att det viktiga spelet Battlefield V blivit försenat.

Take-Two Interactive +18% (Neutral)

Bolaget bakom spel som Grand Theft Auto och Civilization verkar nå nya framgångar med högaktuella Red Dead Redemption 2 som just nu skeppas i stora volymer till butik. Aktien har svajat under året men slutar på plus vid uppföljningstillfället.

Ferronordic −18% (Teckna ej)

Återförsäljare av Volvos grävmaskiner i Ryssland. Tjänar bra med pengar (rekord senaste kvartalet) men har svårt att få en hög värdering av sina ryssvinster när Volvo själva handlas klart under p/e 10.

Vitec +4% (Neutral)

Rollup inom mjukvaror. Mycket fint bolag men man kan alltid debattera den höga värderingen. Vi missade inte så mycket på att vara avvaktande.

Fingerprint Cards -41% (Sälj)

Det finns inte mycket att säga. Ett säljråd som föll väl ut.

Den intresserade kan hitta alla våra analyser genom att söka i Analysarkivet.

Beställ SvD Börsplus - SvD Kundservice kundservice.svd.se
Annons
Annons
Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons