Annons
Recension

Äkta vara. Guiden till oförfalskad matUppföljare med mer matnyttig information

Foto: LARS PEHRSON
Publicerad

”Den hemlige kocken”, skriven av Mats-Eric Nilsson, redaktionschef på Svenska Dagbladet, synliggjorde vad den mat vi äter egentligen innehåller. Boken ruskade om inte bara konsumenterna, utan även livsmedelsindustrin. Få böcker har haft en sådan stark och dubbelriktad påverkan.

Den gjorde mitt eget liv som konsument besvärligare – och rikare. För det är jobbigt att behöva läsa varenda finstilt innehålls­förteckning – men det är också roligt att på ett mycket konkret sätt äntligen kunna utöva lite konsumentmakt. Dels genom valet av produkter, dels genom att mejla till exempel Icas kundtjänst och fråga varför deras kalkon­pålägg bara innehåller 79 procent kalkonkött. De krängande goddag yxskaft-svaren är rolig läsning.

Annons
Annons
Annons
Annons