Annons
X
Annons
X

Uppfinnarna som dödades – av sina uppfinningar

Att vara uppfinnare är riskfyllt. Inflytelserika människor har till och med fått sätta livet till i jakten på att bryta ny mark. Här är några av dem.

Foto: AP Bild 1 av 1

Bild 1 av 9

Foto: AP

Världens första kvinnliga nobelpristagare (och dessutom dubbel sådan), Marie Curie, uppfann bland annat processen för att isolera radium. Enligt vissa uppgifter dog hon på grund av den mångåriga exponeringen mot radioaktivitet. Hon drabbades av den sällsynta blodsjukdomen aplastisk anemi, en sjukdom som uppstår när stamceller i benmärgen skadas och produktionen av nya celler i blodet minskar. 1934 avled hon av sjukdomen.

Annons
X
Annons
X
Foto: Stanley Museum Bild 1 av 1

Bild 2 av 9

Foto: Stanley Museum

Den amerikanske affärsmannen och uppfinnaren Francis Edgar Stanley hade tillsammans med sin tvillingbror Freelan Osvar Stanley uppfunnit den ångdrivna bilen Stanley Steamer. Francis dog 1918 under en tur med en av sina bilar när han med en skarp sväng försökte undvika några bönder och körde in i en vedtrave.

Annons
X
Annons
X
Foto: Wikipedia Bild 1 av 1

Bild 3 av 9

Foto: Wikipedia

Amerikanen William Bullocks förbättringar av tryckpressen påverkade tryckindustrin stort då de ledde till högre effektivitet och snabbare pressar. En dag i april 1867 skulle han göra några småjusteringar på en ny maskin i Philadelphia när han fastnade med foten i den. Han fick kallbrand och dog när foten skulle amputeras.

Annons
X
Annons
X
Foto: Wikipedia Bild 1 av 1

Bild 4 av 9

Foto: Wikipedia

Titanics jungfruresa gick som bekant inte helt enligt planerna. Någon som fick uppleva detta på nära håll var dess konstruktör Thomas Andrews. Under resan till New York förde Andrews anteckningar om förbättringar som skeppet kunde behöva. När det sedemera kolliderade med ett isberg kände han kollisionen från hytten och kunde efter några snabba beräkningar meddela kaptenen att Titanic skulle sjunka inom två timmar. Han ska ha varit aktiv i räddningsarbetet och hjälpt folk till räddningsbåtarna, men sedan dragit sig undan. Vittnen har berättat att de sett honom sitta i rökrummen i första klass och vänta in döden.

Annons
X
Annons
X
Foto: Doug Duncan/Wikipedia Bild 1 av 1

Bild 5 av 9

Foto: Doug Duncan/Wikipedia

Ave Mizar är inte en av de mest kända uppfinningarna. Den flygande bilen, baserad på en Ford Pinto, testades av uppfinnaren Henry Smolinski och hans partner Harold Blake i september 1973 när olyckan var framme. Enligt uppgifter ska minst en av vingarna ha fallit av bilen och orsakat en kraftig krasch som dödade både Smolinski och Blake.

Annons
X
Annons
X
Foto: Corbis Bild 1 av 1

Bild 6 av 9

Foto: Corbis

Otto Lilienthal anses vara en av Tysklands största flygpionjärer. Han gjorde över 2000 lyckade glidflygningar under 1800-talet innan ett av hans experiment 1896 havererade. Han föll från omkring 15 meters höjd, skadade skallen och fick flera frakturer på ryggen. Han föll i koma och avled senare. Han sista ord ska ha varit ”uppoffringar måste göras”.

Annons
X
Annons
X
Foto: Wikipedia Bild 1 av 1

Bild 7 av 9

Foto: Wikipedia

Den österrikiske skräddaren Franz Reichelt började 1910 utveckla en sorts ”fallskärmskostym” som han hoppades skulle vara praktisk och effektiv. I februari 1912 meddelade han att han skulle utföra det första testet av kostymen genom ett hopp från Eiffeltornet. Polisen trodde att han menade att en docka skulle kastas från den första avsatsen på 60 meter, men det var istället Reichelt själv som gjorde hoppet. Det misslyckades totalt och österrikaren dog.

Annons
X
Annons
X
Foto: Wikipedia Bild 1 av 1

Bild 8 av 9

Foto: Wikipedia

Valerian Abakovski är en av skaparna bakom Aerowagon, en höghastighetsrälsbil med en jetmotor och propellrar, som var tänkt att transportera ryska politiker. Under en teståkning till Moskva 1921 spårade rälsbilen ur i hög fart och sju personer som var ombord, inklusive den 25 år unge Abakovski, dog. Han och de andra begravdes sedemera vid Röda torget i Moskva.

Annons
X
Annons
X
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Bild 9 av 9

Foto: Tomas Oneborg

En av de mest omtalade myterna på detta tema är att skaparen av segway skulle ha dött medan han åkte med sin uppfinning. Det är dock inte sant. Britten James Heselden köpte bolaget som tillverkade segways. Det var han som föll nerför en klippavsats medan han åkte med en segway och senare dog av skadorna. Uppfinnaren av fordonet heter däremot Dean Kamen och han lever fortfarande.

Annons
Annons
X
Annons
X