Annons

”Uppenbart att S försöker skaka av sig MP”

Stefan Löfvens uttalande om att den rödgröna budgeten är överspelad förbluffar ledande Miljöpartister. Före detta språkröret Per Gahrton anser att det är uppenbart att Socialdemokraterna försöker skaka av sig Miljöpartiet inför nyvalet.

Under strecket
Publicerad

De senaste dagarna har flera ledande Socialdemokrater mer eller mindre öppet uttryckt att S borde göra sig av med MP inför nyvalet den 22 mars.

Jag är lika konfunderad som ni. Det är svårt att veta vad det betyder.
Peter Eriksson, tidigare spårkrör MP

Detta trots att den gemensamma linjen från partierna har varit att de går till val med en gemensam budget och som ett gemensamt regeringsalternativ, om än som enskilda partier.

Att statsminister Stefan Löfven under torsdagen plötsligt vek av från den tidigare MP-S-linjen genom att hävda att budgeten är överspelad förbryllar nu ledande Miljöpartister.

– Jag är lika konfunderad som ni. Det är svårt att veta vad det betyder. Jag har inte varit i kontakt med vår partiledning på några dagar, säger EU-parlamentarikern och före detta språkröret Peter Eriksson.

Han menar dock att blocköverskridande samarbeten kommer att bli en nödvändighet framöver.

– Flerpartisystemet som vi har kräver att man kan kompromissa. Det är en övergripande princip att skapa majoriteter om det inte finns några tydliga utslag. Det skulle kunna innebära att även vårt parti närmar sig borgerligheten, även om jag är tveksam, säger han.

Annons
Annons

Tidigare språkröret, tillika Miljöpartiets grundare, Per Gahrton kallar Löfvens uttalande för ”märkligt”.

– Det var mycket förbluffande och det skapar ingen som helst klarhet. Slåss vi för den här budgeten eller slåss vi inte för den? Tänker vi förverkliga den om vi kan hålla oss kvar vid makten?

Han tolkar de senaste S-uttalandena som att partiet försöker skaka av sig MP.

– Det är alldeles uppenbart att det är vad som sker. Det har alltid funnits en falang inom Socialdemokraterna som tycker illa om Miljöparitet, det visade sig redan 2009 när de tvingade Mona Sahlin att ta med sig Vänstern i samarbetet.

– Eftersom det misslyckades försökte man den här gången hålla V ute och ta med MP för att kunna öppna dörren mot borgarna, säger han.

Men eftersom inte heller det lyckats tror han att S nu tänker göra sig av även med MP som samarbetspartner.

– När borgardörrarna visade sig vara helt stängda på grund av Miljöparitet - vilket i sig är makabert, för borgarna verkar MP nu vara lika skräckinjagande som V - tänker S nu att de måste skaka av sig MP för att göra upp med borgarna, säger han.

Han tror att Stefan Löfven begick ett misstag när han ”sänkte” den gemensamma budgeten.

– De tycks ta för givet att både vi och Vänstern kommer stå till förfogande även om vi inte får vara inblandade om de plötsligt gör upp med borgerliga partier. Jag kan inte se hur det skulle gynna Socialdemokraterna.

**Miljöpartiets språkrör **Gustav Fridolin tonar dock ner Löfvens uttalande. Till TT säger han:

– Jag tycker nog att de senaste dagarna i svensk politik har varit tillräckligt dramatiska för att vi inte ska behöva överdramatisera.

Han anser att han själv och Stefan Löfven sagt samma sak sedan pressträffen då de berättade om extravalet.

– Nämligen att vi går till val som skilda partier, men att vi har en regering, att den regeringen har lagt fram en budget med en bra ekonomisk prioritering för Sverige, att vi beklagar att den budget som hade det starkaste stödet i valet föll.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons